Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Annan varoval pred rozšírením sýrskeho konfliktu do celého regiónu

Kofi Annan Foto: TASR/AP

Annan chce, aby sa do mierového procesu zapojili krajiny, ktoré majú vplyv na obe strany, teda aj Irán ako spojenec Damasku.

Ženeva 22. júna (TASR) - Medzinárodný vyslanec pre Sýriu Kofi Annan dnes varoval pred hrozbou rýchleho rozšírenia sýrskeho konfliktu na celý región v prípade, ak sa "vplyvné veľmoci" nebudú naliehavo usilovať o mier. Do mierového procesu je podľa neho potrebné zapojiť aj Irán.

"Obávam sa, že sa blížime k dňu, keď už bude príliš neskoro na to, aby sa zabránilo vymknutiu tejto krízy spod kontroly," povedal Annan na tlačovej konferencii v Ženeve. "Čím dlhšie čakáme, tým temnejšou sa stáva budúcnosť Sýrie," vyhlásil.

Annan zdôraznil, že krajiny, ktoré majú vplyv na účastníkov konfliktu v Sýrii, by mali okamžite zvýšiť tlak na Damask i povstalecké skupiny, aby zastavili násilie. Informoval tiež, že priamo požiadal sýrsku vládu, aby umožnila uviaznutým civilistom odísť z mesta Homs.

Osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov zároveň avizoval, že pozval zástupcov svetových veľmocí a ďalších krajín na stretnutie v Ženeve 30. júna. Stále však nie je isté, či sa schôdzka uskutoční, sporný je najmä zoznam účastníkov.

Annan chce, aby sa do mierového procesu zapojili krajiny, ktoré majú vplyv na obe strany konfliktu, teda aj Irán ako spojenec Damasku. Proti takejto požiadavke, presadzovanej aj Ruskom, dôrazne vystupujú USA.