Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americkí skauti sa rozhodli prijímať do svojich radov aj homosexuálov

Debata medzi rodičmi a vedením skautskej organizácie prebiehala búrlivo najmenej od roku 2000.

Washington 24. mája (TASR) - Americká chlapčenská skautská organizácia Boy Scouts of America vo štvrtok schválila, že umožní chlapcom - homosexuálom vstup do svojich radov. Rozhodnutie prijala organizácia, ktorá má 2,7 milióna členov, po vyše desaťročnom spore o tejto otázke.

Nevzťahuje sa však na dospelých vedúcich skautov, tam je homosexualita naďalej neprípustná. Zmenu tohto pravidla vo štvrtok nezvažovali, informovala agentúra DPA.

Zmenu pravidiel schválila 1400-členná národná rada organizácie na zasadnutí v texaskom Grapevine a vstúpi v platnosť od 1. januára. Za zmenu hlasovalo vyše 60 percent prítomných.

Až do štvrtka stanovy zakazovali prijať za skautov "jednotlivcov, ktorí sa otvorene hlásia k homosexualite". Nové stanovy deklarujú, že členstvo v organizácii nemožno odoprieť "iba na základe sexuálnej orientácie alebo preferencie".

Národná rada Boy Scouts of America schválila, že členovia organizácie budú naďalej mať zakázanú akúkoľvek sexuálnu činnosť. "Rezolúcia potvrdila, že skauting je mládežnícky program a akékoľvek sexuálne správanie sa, či už heterosexuálne alebo homosexuálne, zo strany mládencov vo veku skautov je v protiklade s hodnotami skautingu," citovala z vyhlásenia rady agentúra DPA.

Debata medzi rodičmi a vedením skautskej organizácie prebiehala búrlivo najmenej od roku 2000, kedy Najvyšší súd USA rozhodol, že Boy Scouts of America môžu pokračovať vo svojej pôvodnej politike v otázke sexuálnej orientácie.