Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTO: Američan, Rus a Talian letia k Medzinárodnej vesmírnej stanici

Na snímke členovia posádky misie 60 na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS zľava americký astronaut Andrew Morgan, ruský kozmonaut Alexander Skvorcov a taliansky astronaut Luca Parmitano pred štarom rakety Sojuz- FG s vesmírnou loďou Sojuz MS-13 na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 20. júla 2019. Foto: TASR/AP

Posádka zamierila na obežnú dráhu Zeme v deň, keď si svet pripomína 50. výročie prvého vstupu človeka na povrch Mesiaca.

Bajkonur 20. júla (TASR) - Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odštartovala v sobotu ďalšia trojica kozmonautov, ktorá bude pôsobiť na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Posádka v zložení Američan, Rus a Talian zamierila na obežnú dráhu Zeme v deň, keď si svet pripomína 50. výročie prvého vstupu človeka na povrch Mesiaca, upozornila tlačová agentúra AFP.
Na snímke štart nosnej rakety Sojuz - FG s vesmírnou loďou Sojuz-13 na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 20. júla 2019. Raketa dopraví na medinárodnú vesmírnu stanicu ISS posádku misie 60 amerického astronauta Andrewa Morgana, talianskeho astronauta Lucu Parmitana a ruského kozmonauta Alexandra Skvorcova.
Foto: TASR/AP


Kozmická loď Sojuz MS-13 s Andrewom Morganom z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Alexandrom Skvorcovom z ruskej agentúry Roskosomos a Lucom Parmitanom z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) vzlietla z Bajkonuru o 18.28 h SELČ a do cieľa by mala doraziť po šiestich hodinách.

Na snímke člen posádky misie 60 na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS ruský kozmonaut Alexander Skvorcov po skúške skafandra pred štarom rakety Sojuz- FG s vesmírnou loďou Sojuz MS-13 na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 20. júla 2019.
Foto: TASR/AP


Podľa vyhlásenia zverejneného na internetovej stránke Roskosmosu zatiaľ "prebehli všetky fázy letu v súlade s plánom". Televízny komentátor NASA zase vyzdvihol "učebnicový štart" z kozmodrómu v oblasti, kde denná teplota dosahuje 43 stupňov Celzia.
Na snímke posádka misie 60 na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS zľava americký astronaut Andrew Morgan, ruský kozmonaut Alexander Skvorcov a taliansky astronaut Luca Parmitano sa baví počas tlačovej konferencie na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 19. júla 2019. Nosná raketa Sojuz FG s kabínou Sojuz MS-13 by mala odštarovať 20. júla 2019.
Foto: TASR/AP

Americkí astronauti Buzz Aldrin, Neil Armstrong a Michael Collins pristáli na Mesiaci ako prví ľudia 20. júla 1969, čo bolo rozhodujúcim momentom v tzv. vesmírnych pretekoch medzi Spojenými štátmi a vtedajším Sovietskym zväzom. Zo skupiny letiacej v sobotu na ISS v tom čase žil iba Skvorcov, ktorý má v súčasnosti 53 rokov.

Ruský pravoslávny kňaz žehná ruskú raketu Sojuz v kozmodróme Bajkonur v Kazachstane 19. júla 2019. Z kozmodrómu Bajkonur odštartuje v sobotu ruská kozmická loď Sojuz MS-13, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) privezie astronautov Američana Andrewa Morgana, Taliana Lucu Parmitana a kozmonauta Rusa Alexandra Skvorcova.
Foto: TASR/AP


Motory nosnej rakety Sojuz FG s kabínou Sojuz MS-13 počas vztyčovania na štartovacej rampe kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 18. júla 2019. Sojuz by mal odštartovať 20. júla 2019 a na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS by mal dopraviť novú posádku Expedíciu 60 - amerického astronauta Andrewa Morgana, ruského kozmonauta Alexandra Skvorcova a talianskeho astronauta Lucu Parmitana.
Foto: TASR/AP


Nosná raketa Sojuz FG s kabínou Sojuz MS-13 počas transportu na štartovaciu rampu kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 18. júla 2019. Sojuz by mal odštartovať 20. júla 2019 a na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS by mal dopraviť novú posádku Expedíciu 60 - amerického astronauta Andrewa Morgana, ruského kozmonauta Alexandra Skvorcova a talianskeho astronauta Lucu Parmitana.
Foto: TASR/AP