Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mladý Američan dostal 30 rokov za prípravu útoku na sídlo Kongresu

Kapitol Foto: TASR/AP

Odsúdený Christopher Lee Cornell chcel zaútočiť na budovu parlamentu pomocou rúrkových bômb a poloautomatických zbraní. Navyše sympatizoval s tzv. Islamským štátom.

Washington/Cincinnati 6. decembra (TASR) - Na 30 rokov pôjde do väzenia 22-ročný Američan zo štátu Ohio, ktorý chcel spáchať teroristický útok na sídlo Kongresu USA. Rozhodol o tom v pondelok federálny sudca v Cincinnati.

Odsúdený Christopher Lee Cornell chcel zaútočiť na budovu parlamentu pomocou rúrkových bômb a poloautomatických zbraní. Navyše sympatizoval s tzv. Islamským štátom.

Sudca ďalej rozhodol, že po odpykaní trestu bude Cornell až do konca svojho života v podmienke.

Obhajoba žiadala miernejší trest, pretože Cornell podľa nej odmietal radikálnu islamskú propagandu.

Cornell sa pôvodne za svoje konanie ospravedlnil a požiadal, aby dostal "druhú šancu". Následne však označil súdny systém za "zmanipulovaný".

Keď Cornell vychádzal zo súdnej siene, povedal: "Alah má posledné slovo, nie súd".

Mladý Američan sa už v auguste označil za vinného z pokusu o vraždu vládnych úradníkov, držby strelných zbraní s cieľom spáchania trestnej činnosti a podpory zahraničnej teroristickej organizácie.

Cornell si podľa prokuratúry zaobstaral návod na zostrojenie rúrkových bômb a kúpil si dve poloautomatické zbrane a 600 nábojov. Zatknutý bol 14. januára 2015 - len niekoľko dní pred plánovaným útokom, ktorý chcel spáchať počas prejavu amerického prezidenta Baracka Obamu o stave Únie.