Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Alžírsky terorista Belmuchtár sa prihlásil k útok v Nigeri

Francúzske médiá vo štvrtok informovali, že MUJAO sa priznalo k zodpovednosti za útoky na "Francúzsko a Niger za ich spoluprácu vo vojne proti šaríji".

Niamey 24. mája (TASR) - Medzinárodný terorista alžírskeho pôvodu Muchtár Belmuchtár, ktorého skupina viedla januárový útok na plynárenský ťažobný komplex Ajn Amenás v Alžíri, oznámil, že jeho bojovníci sa zúčastnili na štvrtkovom útoku na uránovú baňu v Nigeri, prevádzkovanú Francúzmi.

Vyplýva to z jeho vyhlásenia zaveseného na fóre džihádistov, ktoré médiám poskytla organizácia SITE Intelligence monitorujúca online aktivity teroristických organizácií.

Belmuchtár v ňom tvrdí, že jeho brigáda - "Tí, ktorí sa podpisujú krvou" - pomohla Hnutiu za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJAO) pri útoku na baňu francúzskej spoločnosti Areva v meste Arlit v severnom Nigeri. Pri útoku bol zabitý jeden zamestnanec bane a 13 boli zranení.

Belmuchtár tiež potvrdil, že veliteľ al-Káidy islamského Maghribu (AQMI), Abú Zajd, je mŕtvy. Paríž tvrdil, že Abú Zajd bol zabitý vo februári počas Francúzmi vedenej vojenskej operácie v severnom Mali.

Francúzske médiá vo štvrtok informovali, že MUJAO sa priznalo k zodpovednosti za útoky na "Francúzsko a Niger za ich spoluprácu vo vojne proti šaríji". "Budeme pokračovať v útokoch proti Francúzsku a všetkým krajinám, ktoré sú s ním vo vojne proti islamu na severe Mali," uviedlo vo vyhlásení MUJAO.

V januári sa v susednom Mali začala ofenzíva francúzskych jednotiek a ich spojencov z okolitých afrických štátov s cieľom zastaviť postup islamistických povstalcov na juh krajiny. Jednotky Nigeru boli súčasťou intervenčných západoafrických zborov.