Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ALDE a Macronovi centristi chcú v EP budovať hrádzu proti nacionalizmu

Líder Aliancie európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt. Foto: TASR/AP

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF je Verhofstadtovým cieľom vybudovať v EP proeurópsku alternatívu voči nárastu populistov.

Brusel 10. septembra (TASR) - Belgický europoslanec a šéf skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente (EP) Guy Verhofstadt oznámil, že pred budúcoročnými eurovoľbami chce spojiť úsilie svojej parlamentnej skupiny s centristickým hnutím Republika v pohybe (LREM) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Uviedli to v pondelok belgická televízna stanica RTBF aj európsky týždenník Politico.

Podľa RTBF je Verhofstadtovým cieľom vybudovať v EP proeurópsku alternatívu voči nárastu populistov. Liberáli z ALDE aj centristi z LREM si pritom zachovajú svoje stranícke logá, ale spoločnými silami chcú v europarlamente vytvoriť skupinu, ktorá bude fungovať ako hrádza proti nacionalizmu.

"Myslím si, že mnohí ľudia sú s nami, najmä pre brexit. Aj keď mnohí z nich kritizujú EÚ, nechcú ju opustiť. A predovšetkým ju nechcú zničiť," citovala televízia slová belgického expremiéra, podľa ktorého tí, ktorí agresívne dávajú najavo túžbu po zničení EÚ, používajú ako svoj tromf tému migrácie.

Verhofstadt sa netají dôraznejším federatívnym projektom Európy. Poukázal, že v krízových časoch je ťažko dospieť k potrebnej jednote, keď treba vždy získať súhlas 27 alebo 28 hláv vlád a štátov, čo vždy trvá príliš dlho, a tak niekedy riešenia prichádzajú neskoro. "Naše opatrenia sú príliš slabé, pretože náš inštitucionálny systém rozhodovania nie je prispôsobený dnešnému svetu, ktorý sa rýchlo vyvíja," skonštatoval šéf ALDE. Dodal, že ak chce byť EÚ schopná konkurovať Číne alebo Indií, nemôže mať rozhodovacie systémy pochádzajúce z 19. storočia.

"To je dôvod, prečo sme napríklad príliš neskoro zareagovali na migračnú krízu. Ak by bola zajtra nová finančná kríza, nie sme pripravení chrániť eurozónu pred touto krízou," upozornil.

Spravodajca TASR Jaromír Novak