Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Afganský Taliban popiera správu o zranení svojho vodcu v Pakistane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa niektorých informácií malo dôjsť k prestrelke medzi viacerými predstaviteľmi Talibanu počas ich stretnutia v pakistanskej Kvéte.

Kábul 2. decembra (TASR) - Nový vodca afganského militantného hnutia Taliban podľa vlády v Kábule utrpel v noci nadnes zranenia pri prestrelke, ktorá údajne vypukla počas jeho stretnutia so spolubojovníkmi v Pakistane. Samotný Taliban však takúto informáciu zakrátko poprel ako nepodloženú "propagandu", informuje agentúra AP.

Podľa Sultána Fáizího, hovorcu prvého afganského viceprezidenta Abdul Rašída Dostuma, došlo k prestrelke medzi viacerými predstaviteľmi Talibanu počas ich stretnutia v pakistanskej Kvéte. Mulla Achtar Mansúr, ktorý v lete prevzal vedenie tohto hnutia po smrti svojho predchodcu mullu Umara, údajne vyviazol so zranením, zatiaľ čo ďalších šesť účastníkov schôdzky zahynulo.

Fáizí ďalej povedal, že podľa niektorých správ zraneného mullu Mansúra previezli do nemocnice, pričom jeho stav nie je známy. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi. Pakistanskí predstavitelia, na ktorých sa odvoláva AP, podľa vlastných slov o žiadnej takejto prestrelke nevedia.

Veliteľ Talibanu vystupujúci ako mulla Ghafár sa pre AP vyjadril, že v skutočnosti sa "nič také nestalo" a zo strany Kábulu ide o zjavnú "propagandu".