Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Hámid Karzaj zvažuje predčasné prezidentské voľby v Afganistane

Foto: TASR/AP

Karzaj zastáva post prezidenta už dve funkčné obdobia a podľa afganskej ústavy už nemôže kandidovať v ďalších voľbách.

Kábul 12. apríla (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj dnes oznámil, že zvažuje vyhlásenie predčasných prezidentských volieb alebo zmenu termínu stiahnutia medzinárodných síl.

Riadne prezidentské voľby by sa mali uskutočniť v roku 2014 a do konca toho istého roku má Afganistan opustiť väčšina bojových jednotiek NATO.

Karzaj však pochybuje, či obe takéto zásadné udalosti možno uskutočniť v tom istom roku. Rozmýšľa preto nad tým, že presunie prezidentské voľby už na rok 2013. Ďalšou alternatívou je, že by sa o rok urýchlilo sťahovanie medzinárodných síl, ktoré majú odovzdať kontrolu nad bezpečnosťou krajiny afganským jednotkám.

S týmito úvahami už Karzaj oboznámil svojich najbližších spolupracovníkov, definitívne rozhodnutie však zatiaľ nepadlo. Novinárov o tom informoval na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Andersom Foghom Rasmussenom, ktorý dnes pricestoval na neohlásenú návštevu Kábulu.

Karzaj zastáva post prezidenta už dve funkčné obdobia a podľa afganskej ústavy už nemôže kandidovať v ďalších voľbách.

Nedávna séria útokov Talibanu a zlyhanie rozhovorov medzi Spojenými štátmi a povstalcami posilnili obavy, že neskúsené afganské jednotky nebudú schopné zaistiť bezpečnosť po stiahnutí vojakov NATO.