Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Afganské ženy v Heráte protestovali proti útoku na študovňu v Kábule

Na snímke ženy v afganskom Heráte protestujú proti útoku na študovňu. Foto: TASR/AP

Samovražedný atentátnik sa v piatok odpálil v ženskej časti rodovo oddelenej študenskej sály v kábulskej štvrti obývanej utláčanou šiitskou menšinou Hazárov.

Herát 2. októbra (TASR) - Viac než 100 afganských žien - študentiek sa v nedeľu zišlo na protestnom zhromaždení v západoafganskom meste Herát, kde demonštrovali proti piatkovému samovražednému útoku na študovňu v metropole Kábul. O život tam prišli desiatky študentov a študentiek pripravujúcich sa skúšky na univerzitu, informuje agentúra AFP.

Samovražedný atentátnik sa v piatok odpálil v ženskej časti rodovo oddelenej študenskej sály v kábulskej štvrti obývanej utláčanou šiitskou menšinou Hazárov. V sále sa v tom čase nachádzali stovky študentov a študentiek absolvujúcich testy na prijatie na univerzitu, spresnila Organizácia Spojených národov (OSN). Atentát si vyžiadal najmenej 35 obetí a 82 zranených. Medzi obeťami boli väčšinou ženy a dievčatá.

Išlo o jeden z najvražednejších útokov na menšinu v Afganistane za uplynulé roky, konštatuje AFP. V nedeľu sa v Heráte na protest proti tomuto útoku zišlo zhruba sto žien, väčšinou z komunity Hazárov. "Vzdelanie je naše právo, genocída je zločin," skandovali demonštrantky počas pochodu od herátskej univerzity k sídlu provinčnej vlády. Tam však už nedošli, keďže pochod zastavili ťažko ozbrojení príslušníci vládneho radikálneho hnutia Taliban.

K zodpovednosti za piatkový útok sa doposiaľ nik neprihlásil. Ide o ďalšiu zo série násilností, odkedy sa v Afganistane pred niečo vyše rokom opätovne chopil moci Taliban.

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) — popredný rival Talibanu — predtým v krajine útočil na mešity a pútnikov, pričom cieľom týchto atentátov bola predovšetkým šiitská komunita.

Taliban po prevzatí moci v krajine uzatvoril školy pre afganské dievčatá od siedmeho ročníka. Súkromné pedagogické zariadenia však ponúkajú starším dievčatám možnosť pokračovať vo vzdelávaní.