Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výbuch bomby pred mešitou v Afganistane zabil najmenej 7 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Terčom útoku bola mešita Masdžid-e džámí, ktorá je najväčšou v Heráte a býva každodenne navštevovaná tisíckami veriacich.

Kábul 6. júna (TASR) - Najmenej sedem mŕtvych a 15 zranených si dnes vyžiadal bombový útok v afganskom meste Herát, kde nálož ukrytá v motocykli vybuchla priamo pred vstupom do jednej z miestnych mešít. Informoval o tom hovorca afganskej polície Abdul Ahad Walisada.

Terčom útoku bola mešita Masdžid-e džámí, ktorá je najväčšou v Heráte a býva každodenne navštevovaná tisíckami veriacich. Historická budova z 13. storočia zároveň patrí medzi známe symboly Afganistanu.

Zábery zverejnené v sociálnych médiách zachytávajú vysoký stĺp čierneho dymu nad mešitou, ako aj zadymené vnútorné nádvorie. Informácie o možných páchateľoch zatiaľ nie sú známe.

Výbuch z Herátu hlásili v čase, keď sa v afganskom hlavnom meste Kábul koná mierová a bezpečnostná konferencia za účasti zástupcov viac ako 20 krajín. Radikálne hnutie Taliban sa medzitým prihlásilo k raketovému útoku, ktorého terčom bola dnes centrála NATO v Kábule, pričom však raketa dopadla na pozemok indického veľvyslanectva a nespôsobila nijaké škody.

Výsledkom dvoch smrtiacich útokov a demonštrácií za vyššiu bezpečnosť v Kábule bolo minulý týždeň približne 180 mŕtvych a 600 zranených.