Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliban zabil na policajnej stanici v Afganistane 10 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Hekmat Aimaq

V prejave pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr - konca posvätného mesiaca ramadán - afganský prezident Ašraf Ghaní zopakoval svoju výzvu Talibanu, aby sa vrátil k mierovým rokovaniam.

Kábul 25. júna (TASR) - Najmenej desať policajtov zabili a ďalších troch zranili v sobotu večer príslušníci Talibanu pri útoku na policajnú stanicu na západe Afganistanu. Píše o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie úradu guvernéra provincie Herát.

Útok Talibanu spustil podľa uvedeného zdroja prestrelku, pri ktorej bolo zabitých päť vzbúrencov z tohto islamistického hnutia. K zodpovednosti za rozpútanie celého incidentu sa však bezprostredne neprihlásil nikto.

Od konca roka 2014 rozširuje Taliban postupne svoj vplyv v tejto stredoázijskej krajine, kde v rokoch 1996-2001 aj reálne vládol. Talibovia sa začali znova vzmáhať pred necelými tromi rokmi, keď americké a medzinárodné vojská oficiálne ukončili v Afganistane bojovú misiu a ukončili tam tak svoj vplyv a úlohu v protiteroristickom ťažení.

V dnešnom prejave pri príležitosti významného moslimského sviatku íd al-fitr - konca posvätného mesiaca ramadán - afganský prezident Ašraf Ghaní zopakoval svoju výzvu Talibanu, aby sa vrátil k mierovým rokovaniam.