Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pre záplavy v Afganistane je na pomoc odkázaných takmer 123.000 ľudí

Dedinčania sa snažia zachrániť stavebný materiál zo zaplavených domov v obci Zeu, 200 km od severoafganskej metropoly Mazáre Šaríf. Foto: TASR/AP

Záplavy postihli 14 z dovedna 34 afganských provincii. V dôsledku toho boli poškodené alebo zničené tisíce domov.

Kábul 20. marca (TASR) - Vyše 122.600 ľudí potrebuje momentálne v Afganistane humanitárnu pomoc pre záplavy, ktoré v ostatnom čase postihli túto blízkovýchodnú krajinu. Informoval o tom v stredu Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Záplavy podľa vyhlásenia OCHA, z ktorého cituje agentúra AP, postihli 14 z dovedna 34 afganských provincii. V dôsledku toho boli poškodené alebo zničené tisíce domov.

Afganistan zasiahlo ešte cez zimu výdatné sneženie, ktoré doslova odrezalo mnohé z tamojších oblastí. V dôsledku bohatej snehovej nádielky tiež vyvstali obavy z vážnych záplav, ktoré by krajina mohla zažiť na jar, približuje AP. Dodáva, že lejaky a záplavy si dosiaľ od začiatku roka vyžiadali 63 obetí na životoch.

Len v provincii Herát na západe Afganistanu prišlo o život podľa miestnej polície v ostatnom čase v dôsledku záplav najmenej 13 ľudí vrátane niekoľkých žien a detí.