Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok na mešitu v Kábule: Potvrdili 20 mŕtvych a najmenej 50 zranených

ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Hani Mohammed

Incident sa stal v čase piatkových popoludňajších modlitieb, keď bola mešita imáma Zamana preplnená veriacimi.

Kábul 25. augusta (TASR) - Najmenej 20 mŕtvych si vyžiadal dnes niekoľko hodín trvajúci útok extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na šiitskú mešitu v afganskej metropole Kábul. Vážne zranených je minimálne 50 ďalších osôb.

Oznámil to predstaviteľ afganského ministerstva pre verejné zdravotníctvo. Medzi obeťami a zranenými je mnoho detí. Bilancia tejto tragédie nie je konečná, pretože mnoho zranených je v kritickom stave.

Útok v severnej časti Kábulu sa začal v čase popoludňajších modlitieb, keď bola mešita plná veriacich. Na dvojposchodovú budovu zaútočili zrejme traja ozbrojenci, z ktorých sa najskôr jeden odpálil pred vchodom, pričom zabil strážcu mešity. Po vstupe teroristov do objektu boli počuť ešte dve explózie a streľbu.

IS prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na stránke spriaznenej tlačovej agentúry Amák oznámil, že útok spáchali dvaja "mučeníci". Ďalšie podrobnosti teroristi neposkytli.

Príslušníci bezpečnostných zložiek areál mešity obkľúčili, nechceli však hneď zasiahnuť a vojsť dnu, aby nedošlo k prípadným ďalším stratám na životoch.

O incidente informovali agentúry AP a DPA.