Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Splnomocnenec OSN považuje vyhliadky na mier v Afganistane za reálne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diplomatické snahy o ukončenie 17-ročnej afganskej vojny sa v poslednom čase zintenzívnili, aj keď Taliban dosiaľ odmieta priame rokovania s vládou v Kábule, ktorú považuje za nelegitímnu.

New York 18. decembra (TASR) - Afganistan má v súčasnosti dobré vyhliadky na ukončenie dlhoročného konfliktu s militantným hnutím Taliban. Tadamiči Jamamoto, osobitný splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Afganistan, vyjadril tento názor počas pondelňajšieho vystúpenia na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Podľa jeho slov, ktoré citovala v utorok agentúra DPA, je v súčasnosti mierový proces v Afganistane "reálnejší" než kedykoľvek predtým.

Rozhodujúcim krokom by malo byť stretnutie zástupcov afganskej vlády a Talibanu, prinajmenšom však musia prebiehať "rozhovory o rozhovoroch", upozornil splnomocnenec. Krajiny daného regiónu vyzval, aby nadviazanie afganských mierových rokovaní podporili.

Hnutie Taliban, ktorého režim bol v Afganistane zosadený v roku 2001 po vojenskej invázii pod vedením Spojených štátov, potvrdilo v pondelok stretnutie s americkými predstaviteľmi v Spojených arabských emirátoch. Pakistanský premiér Imrán Chán medzitým prostredníctvom siete Twitter oznámil, že jeho krajina v tomto dialógu plní úlohu sprostredkovateľa. Pakistanská vláda uvádza, že ju v tejto záležitosti požiadal o pomoc americký prezident Donald Trump.

Stretnutie v Spojených arabských emirátoch malo nasledovať po tom, ako sa delegácie Talibanu a Spojených štátov zišli v novembri v Katare. Washington poveril svojho vyslanca Zalmaya Khalilzada preskúmaním možností nadviazania mierových rozhovorov s Talibanom.

Diplomatické snahy o ukončenie 17-ročnej afganskej vojny sa v poslednom čase zintenzívnili, aj keď Taliban dosiaľ odmieta priame rokovania s vládou v Kábule, ktorú považuje za nelegitímnu. Za hlavnú prekážku v mierovom úsilí označuje prítomnosť zahraničných síl v Afganistane.