Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Áder v úvode sviatku sv. Štefana: Mnohé sny Maďarov sa už naplnili

János Áder, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najvyšší maďarský predstaviteľ vyzval dôstojníkov na ochranu obdobia slobody vybojovanej pred 30 rokmi.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Mnohé sny Maďarov ako demokracia, politická pluralita či členstvo v Európskej únii a v NATO sa už naplnili a niektoré ešte nechávajú na seba čakať, povedal v utorok maďarský prezident János Áder. Uviedol to na úvod ústredných osláv štátneho sviatku prvého uhorského kráľa sv. Štefana, ktoré sa začali v Budapešti na Kossuthovom námestí vztýčením štátnej vlajky.

Pred budovou parlamentu zložilo prísahu takmer 140 dôstojníkov maďarskej armády. Áder v prejave podotkol, že mnohí z nich sa narodili po roku 1989, a sú teda mladší než sloboda, ktorú Maďari v uvedenom roku získali späť.

Najvyšší maďarský predstaviteľ vyzval dôstojníkov na ochranu obdobia slobody vybojovanej pred 30 rokmi. "Vďaka buď nášmu prvému kráľovi, jeho nasledovníkom a všetkým Maďarom, ktorí vybudovali slobodu a bezpečnosť v tejto domovine," dodal Áder.

Oslavy zakladateľa uhorského štátu sa konajú už od začiatku uplynulého víkendu po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú komunity Maďarov.

V Budapešti vyvrcholia oslavy večer na Dunaji tradičným ohňostrojom. Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii v roku 1956.

Nad Dunajom v okolí parlamentu sa predpoludním bude konať hodinová prehliadka lietadiel a vrtuľníkov maďarských ozbrojených síl.

Budapešťanom a návštevníkom hlavného mesta pripravili organizátori od soboty opäť gastronomický festival Ulica maďarských chutí a Slávnosť remesiel na budínskej strane Dunaja.

Svätý Štefan I., pôvodným menom Vajk, bol v období rokov 995-997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva, v rokoch 997-1000 veľkokniežaťom Uhorska a od roku 1000 do roku 1038 prvým kráľom Uhorska. Zomrel 15. augusta 1038 a 20. augusta 1083 ho vyhlásili za svätca.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach