Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Slovenská výprava aj s Hrašnovou odcestovala na Armádne svetové hry

Na snímke slovenská kladivárka Martina Hrašnová. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Celkovo sa predstaví v súťažiach jedenásť športovcov, z toho štyria atléti, piati parašutisti, jeden zápasník a plavec.

Banská Bystrica 14. októbra (TASR) - V pondelok popoludní odcestovala z Banskej Bystrice slovenská výprava športovcov do Číny na Armádne svetové hry CISM 2019. Tie sa konajú vo Wu-chane od 18. do 27. októbra a Slovensko bude mať zastúpenie z troch vojenských útvarov, z VŠC Dukla Banská Bystrica, 5. pluku špeciálneho určenia a Vrtuľníkového krídla Prešov.

Celkovo sa predstaví v súťažiach jedenásť športovcov, z toho štyria atléti, piati parašutisti, jeden zápasník a plavec. "Konkurencia na tomto podujatí bude vysoká, pred dvoma týždňami bolo prihlásených 85 štátov a viac než sedem tisíc účastníkov. Takéto podujatie sa organizuje iba raz za štyri roky, je to vojenská olympiáda, na ktorej sa môžu zúčastniť profesionálni vojaci. Prikladáme tomu veľkú váhu, lebo aj v zmysle nariadenia ministra obrany, vojaci, ktorí dosahujú výkonnosť na úrovni medailí, majú nárok na vrcholový príplatok," uviedol pre TASR pred odchodom do Číny vedúci výpravy a zároveň riaditeľ odboru riadenia športu vo VŠC Dukla Banská Bystrica Pavol Kobela.



K ambíciám športovcov dodal: "Myslím si, že máme minimálne troch super pripravených športovcov, ktorí ukázali v tomto roku svoju výkonnosť, či už je to kladivárka Martina Hrašnová, deviata z majstrovstiev sveta, alebo trojskokan Tomáš Veszelka. V príprave i Tomáš Klobučník vykazuje dobrú výkonnosť. To sú naše najväčšie želiezka v ohni na medailové umiestnenia."

Banskobystrická kladivárka Martina Hrašnová sa na armádnych svetových hrách zúčastnila už pred ôsmimi rokmi. Ciele si nestanovuje, pretože jej súťaž je nateraz zahalená rúškom tajomstva: "Neviem ešte, kedy súťažíme a ani proti komu. Ťažko si určiť nejakú ambíciu. Pre mňa je to posledná súťaž sezóny a keď hodím kladivo nad hranicu 70 metrov, budem spokojná. Ideme do dobrých podmienok, čakajú ma tam kvalitné dve Číňanky, ktoré na atletických MS skončili predo mnou, takže rozhodne to nebude jednoduchá súťaž."



Skúsenosti so Svetovými armádnymi hrami má aj plavec Dukly Tomáš Klobučník: "Na posledných armádnych hrách bola konkurencia nabitá, takže som plný očakávania, aké mená sa tu objavia. Na plaveckých armádnych majstrovstvách sveta som už vybojoval druhé a tretie miesto v mojich silných disciplínach. Ambície teda mám, ale nechcem ich špecifikovať. Chcem určite postúpiť do finále a tam je to už vabank."



Najpočetnejšiu skupinu slovenskej výpravy tvoria parašutisti. Štyria sú z 5. pluku špeciálneho určenia a jeden z Vrtuľníkového krídla Prešov. Predstavia sa v tímovej súťaži, ako aj v súťaži jednotlivcov v disciplíne na presnosť pristátia. "Dúfam, že zaznamenáme hodnotný výsledok. Skákať budeme z výšky tisíc metrov a padákom pristávame na molitanové doskočisko v priemere päť metrov, kde je absolútny stred v miere zhruba jeden centimeter a ten musíme trafiť a dosiahnuť presnú nulu. Každý centimeter vedľa je v neprospech parašutistu," vysvetľoval pred odchodom do Číny parašutista Rastislav Zaťko, pričom ciele si netrúfal odhadnúť: "Špičkou v tejto disciplíne sú Česi, no aj ostatné európske krajiny patria do popredia. Presnosť pristátia je kráľovská disciplína v parašutizme. Dúfam, že zabojujeme. Je to pre nás niečo nové, je to aj o psychike a mentálnom nastavení, máme už niečo naskákané, takže sa necháme prekvapiť."

Členovia slovenskej výpravy na 7. CISM Armádne svetové hry 2019:


Martina Hrašnová (VŠC DUKLA) - atletika-kladivo

Miroslav Úradník (VŠC DUKLA) - atletika-chôdza

Tomáš Veszelka (VŠC DUKLA) - atletika-trojskok

Lucia Vlčáková (VŠC DUKLA) - atletika-beh

Tomáš Klobučník (VŠC DUKLA) - plávanie

Denis Horváth (VŠC DUKLA) - zápasenie

Tomáš Marcinek (Vrtuľníkové krídlo Prešov) - parašutizmus

Marián Mindek (5. pluk špeciálneho určenia) - parašutizmus

Peter Gnida (5. pluk špeciálneho určenia) - parašutizmus

Rastislav Zaťko (5. pluk špeciálneho určenia) - parašutizmus

Ľubomír Fujdiar (5. pluk špeciálneho určenia) - parašutizmus

Jana Matejkinová (5. pluk špeciálneho určenia) - parašutizmus/rozhodca

Radoslav Dubovský (VŠC DUKLA) - tréner

Ľuboš Križko (VŠC DUKLA) - tréner

Igor Kováč (VŠC DUKLA) - tréner

Karol Džalaj - organizačné zabezpečenie/vedúci Oddelenia riadenia športovej prípravy vo VŠC DUKLA

Pavol Kobela - vedúci výpravy/riaditeľ Odboru riadenia športov vo VŠC DUKLA