Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Semenyová sa predstaví na úvodnom podujatí Diamantovej ligy v Dauhe

Juhoafričanka Caster Semenyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svetová a olympijská šampiónka v behu na 800 metrov trpí poruchou, ktorá spôsobuje zvýšenú hodnotu mužského pohlavného hormónu.

Dauha 2. mája (TASR) - Caster Semenyová z Juhoafrickej republiky sa nečakane predstaví na piatkovom úvodnom podujatí atletickej Diamantovej ligy v Dauhe. Na míting sa prihlásila iba deň po tom, ako Športový arbitrážny súd (CAS) zamietol jej žalobu proti pravidlu, ktoré limituje hladinu testosterónu medzi ženskými súťažiacimi. Informovala o tom agentúra DPA.

Svetová a olympijská šampiónka v behu na 800 metrov trpí poruchou, ktorá spôsobuje zvýšenú hodnotu mužského pohlavného hormónu. To jej podľa Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) poskytuje výhodu. V novembri prijali pravidlo, ktoré núti pretekárky polroka pred súťažami v behoch od 400 m po míľu udržať hladinu testosterónu pod stanovenú úroveň. V prípade 28-ročnej Semenyovej to znamená, že musí užívať lieky na zníženie hladiny hormónu.

Pre Semenyovú budú preteky v Dauhe posledné pred účinnosťou nového pravidla, ktoré začne platiť 8. mája. Juhoafrická atletická asociácia (ASA) však uvažuje, že využije poslednú možnosť a obráti sa na Švajčiarsky najvyšší súd.