Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Šubenkov zachránil renomé ruskej atletiky: Cítim sa ako vo sne

Na snímke Rus Sergej Šubenkov oslavuje víťazstvo na 110m prekážky na MS v atletike v čínskom Pekingu 28. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Šubenkov naberal na MS sebavedomie každým behom a rovnako sa skončilo aj finále.

Peking 28. augusta (TASR) - Rus Sergej Šubenkov vo finále behu na 110 m prek. zachraňoval renomé ruskej atletiky. Vybojoval pre ňu v Pekingu prvé zlato a svoj výkon prvýkrát stlačil v kariére pod 13 sekúnd v národnom rekorde 12,98. Striebro patrilo Jamajčanovi Hansle Parchmentovi v sezónnom maxime 13,03, bronz olympijskému víťazovi z Londýna Američanovi Ariesovi Merrittovi taktiež vo svojom najrýchlejšom čase sezóny 13,04.

Šubenkov naberal na MS sebavedomie každým behom a rovnako sa skončilo aj finále, presvedčivo, bez žiadnej chybičky nad prekážkami. Obhajca titulu ho mohol sledovať len z veľkej diaľky, keď Američan Oliver finišoval až siedmy. Šubenkova zdobil bronz na MS v Moskve pred dvoma rokmi, teraz ho vyleštil na medailu zlatú.

"Nenachádzam slová na to, aby som opísal ako sa cítím," s eufóriou povedal zlatý Šubenkov. "Z pretekov si nič nepamätám, ani jeden detail. Len som zareagoval na štartovný výstrel, a potom otvoril oči až vo finiši. V cieli som sa prebudil so slovami, či sa to naozaj stalo. Možno sa zobudím a pretrhnem si tento sen. Ale vážne, je to môj najlepší deň v živote, nestáva sa každý deň, aby nejaký prekážkar z Ruska doniesol domov zlato. Pred dvoma rokmi som vybojoval v Moskve bronz, vôbec prvý vzácny kov pre moju krajinu na svetových šampionátoch v tejto disicplíne. V Pekingu som prežil ťažké tri dni, každé preteky boli zložité a finále najviac. V Moskve som zabehol na MS pomalší čas a bol som z neho šťastný, medaila bolo niečo špeciálne, teraz som podrástol a je to super pre mňa i trénera, naša ťažká práca priniesla vytúžené ovocie."

Finálové výsledky

muži

110 m prek.:

1. Sergej Šubenkov (Rus.) 12,98,
2. Hansle Parchment (Jam.) 13,03,
3. Aries Merritt (USA) 13,04,
4. Pascal Martinot-Lagarde (Fr.) 13,17,
5. Dimitri Bascou (obaja Fr.) 13,17,
6. Omar McLeod (Jam.) 13,18,
7. David Oliver (USA) 13,33,
8. Garfield Darien (Fr.) 13,34