Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

OH2016: Rekordér Bolt vyhral siedme zlato na olympiádach

Na snímke jamajský šprintér Usain Bolt sa usmieva po triumfe vo finálovom behu na 100 metrov na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 15. augusta 2016. Obhajca titulu a svetový rekordér triumfoval časom 9,81 s a získal siedme zlato spod piatich kruhov v kariére. Stovku vyhral aj v Pekingu 2008 a Londýne 2012. Foto: TASR /Michal Svítok

Atletický svet šokoval Wayde Van Niekerk. Juhoafričan sa stal novým olympijským šampiónom v behu na 400 m, keď triumfoval v novom svetovom rekorde 43,03 s.

Rio de Janeiro 15. augusta (TASR) - Jamajčan Usain Bolt ovládol na OH 2016 v Rio de Janeiro finále behu na 100 m. Obhajca titulu a svetový rekordér triumfoval časom 9,81 s a získal siedme zlato spod piatich kruhov v kariére. Stovku vyhral aj v Pekingu 2008 a Londýne 2012 a stal sa prvým atlétom, ktorý dominoval na stometrovej trati na troch olympiádach za sebou.

Striebro si vybojoval Američan Justin Gatlin (9,89), z bronzu sa tešil Kanaďan Andre De Grasse (9,91).

Jeho rival Gatlin bol s umiestnením na stupni medailistov spokojný. "Tvrdo som na to pracoval 365 dní v roku. Byť vo veku 34 rokov dôstojným súperom týmto chlapcom, a dokonca skončiť na pódiu, ma napĺňa dobrým pocitom," hodnotil Američan.

Na štarte v Riu Bol už tradične nepatril medzi najrýchlejších, keď mal druhý najpomalší reakčný čas. Ešte do polovice pretekov viedol Gatlin, ale Bolt stratu z úvodu dohnal a svojim súperom zdrvujúcim finišom nedal žiadnu šancu.

"Čakal som lepší čas, ale som šťastný, že som vyhral. Splnil som to, čo som mal v pláne. Niekto spomenul, že sa môžem stať nesmrteľný. Ak vyhrám ešte dve zlaté medaily, tak môžem povedať dovidenia a odísť ako nesmrteľný. Cítim sa v lepšej forme ako v minulej sezóne. Uvidíme, ako to dopadne," povedal Bolt v prvej reakcii po zisku ďalšieho titulu olympijského šampióna.

Chce predbehnúť svoj vlastný svetový rekord

Bolt urobil prvý krok k tomu, aby v Riu zavŕšil unikátne treble. Na predchádzajúcich dvoch olympiádach triumfoval okrem stovky aj na 200 m a v štafete 4x100 m.

"Vždy som sebavedomý, ak ide o 200 m. Stovka je pre mňa vždy tou najťažšou časťou," citovala agentúra DPA slová Bolta. Jamajčan získal zlato na 100 m časom 9,81 s, ale posťažoval sa na absurdne krátku prestávku medzi semifinálovým a finálovým behom, ktorá trvala len 90 minút. "Nikdy som po 100 m nebol taký unavený," poznamenal Bolt.

Po dni odpočinku na neho čaká 200 m, kde nevylúčil možnosť atakovať vlastný svetový rekord z MS 2009 - 19,19 s. "Taká možnosť tu je, zostava na 200 m je dobrá," povedal Bolt. Držiteľ jedenástich titulov majstra sveta a teraz už siedmich zlatých medailí spod piatich kruhov má pred sebou cieľ skompletizovania zlatého hetriku: "Dokázať to trikrát by bolo úžasné. Nik to doteraz nedokázal, respektíve neskúsil. Pre toto som sem prišiel, aby som opäť dokázal svetu, že som najlepší. Mám za sebou prvý krok na správnej ceste," uviedol po prvom úspešnom kroku Bolt.

Dvadsaťdeväťročný Bolt sa v Riu tiež pokúsi spolu s jeho krajanmi ukoristiť už jeho tretiu zlatú medailu v štafete na 4x100 m.

atletika - finálové výsledky
muži:
100 m: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,81 s,
2. Justin Gatlin (USA) +0,08,
3. Andre De Grasse (Kan.) +0,10,
4. Yohan Blake (Jam.) +0,12,
5. Akani Simbine (JAR) +0,13,
6. Ben Youssef Meite (Pob.Slon.) +0,15,
7. Jimmy Vicaut (Fr.) +0,23, 8. Trayvon Bromell (USA) +0,25


Ohlasy svetových médií na víťazstvo Bolta v šprinte na 100 m:
NBC Olympics: "Nevídané tretie olympijské zlato Usaina Bolta na 100 m. Najrýchlejší muž sveta dokázal, že je stále najrýchlejším mužom sveta."
BBC: "Jamajčan Usain Bolt sa stal prvým atlétom, ktorý zvíťazil trikrát na olympiáde na 100 m."
Sport-Ekspress: "Boltove hry odštartovali! Dvadsaťdeväťročný Bolt triumfoval v jednom z najočakávanejších finále hier v Riu. Stal sa sedemnásobným zlatým medailistom a to ešte Jamajčana čaká 200 m a štafeta na 4x100 m."
CNN: "Usain Bolt: Jamajčan prepísal triumfom na 100 m olympijskú históriu. Stalo sa to športovým divadlom 21. storočia - Usain Bolt príde na olympiádu a odchádza so zlatom zo 100 m trati."
Al Jazeera: "Jamajský šprintér Usain Bolt zvíťazil vo finále v čase 9,81 a naďalej tak zostáva v hre o olympijské "triple-triple".

Bild: "Ako blesk - Bolt získal zlato na 100 m. Vo svetle reflektorov olympijského štadióna v Riu de Janeiro splnil Usain Bolt prvú časť svojho cieľa získať tretíkrát za sebou tri zlaté medaily."
L'Equipe: "Legendárny Bolt. Tretie olympijské zlato Usaina Bolta na 100 m. Jamajčan sa stal prvým športovcom v histórii, ktorý získal na olympijských hrách tri zlaté medaily na 100 m."
New York Times: "Usain Bolt je stále najrýchlejším mužom sveta. Kráľ šprintu a najväčšia svetová hviezda na hrách v Riu, Jamajčan Usain Bolt zdvihol v nedeľu večer hore ukazovák na znak toho, že je jednotka, keď hľadisko skandovalo jeho meno."


Fraserová-Pryceová je vo finále, má šancu na zlatý hetrik

Jamajská šprintérka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová postúpila na OH v Riu de Janeiro do finále behu na 100 m tohtoročným osobným maximom 10,89 s.

Jamajčanka sa môže zapísať do histórie olympijských hier ako prvá žena s troma zlatými medailami v rade z individuálnych disciplín, ak dokáže nadviazať na triumf na stovke z Londýna 2012 a Pekingu 2008. Najrýchlejším semifinálovým časom 10,88 s postúpila do finále jej reprezentačná kolegyňa Elaine Thompsonová.

Jamajská šprintérka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová získala na letnej olympiáde bronz v behu na 100 m. Rio de Janeior, 14. augusta 2016.
Foto: TASR/AP