Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

OH2016: Američanka Bartolettová vyhrala diaľku

Na snímke americká skokanka Tianna Bartolettová. Foto: TASR AP

Tridsaťročná Bartolettová získala zlato vďaka osobnému rekordu vo svojom predposlednom pokuse a svoju krajanku zdolala iba o dva centimetre.

Rio de Janeiro 18. augusta (TASR) - Dvojnásobným triumfom reprezentantiek USA sa skončila olympijská súťaž žien v skoku do diaľky. Zlatú medailu získala výkonom 717 cm Tianna Bartolettová pred obhajkyňou titulu krajankou Brittney Reeseovou.

Tridsaťročná Bartolettová získala zlato vďaka osobnému rekordu vo svojom predposlednom pokuse a svoju krajanku zdolala iba o dva centimetre. Bronz získala Srbka Ivana Španovičová, ktorá sa ako jediná okrem Američaniek dostala za sedemmetrovú hranicu a ustanovila nový národný rekord.

Jediná zástupkyňa ruskej atletiky na OH Darja Klišinová nepostúpila do finále. Jej najdlhší z troch pokusov v kvalifikácii meral 663 cm a nestačil na prienik medzi elitu. "Stratila som týždeň a pol tréningu, preto som ani nemohla dosiahnuť lepší výkon," povedala neúspešná Ruska.

Klišinová sa dozvedela iba na začiatku týždňa po verdikte Športového arbitrážneho súdu (CAS), že môže štartovať pod piatimi kruhmi. CAS zrušil rozhodnutie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá po konzultáciách napokon nechcela povoliť ruskej atlétke v Riu štartovať.


ženy - diaľka:

1. Tianna Bartolettová (USA) 717 cm, 2. Brittney Reeseová (USA) 715, 3. Ivana Španovičová (Srb.) 708, 4. Malaika Mihambová (Nem.) 695, 5. Ese Brumeová (Nig.) 681, 6. Ksenija Baltová (Est.) 679, 7. Brooke Strattonová (Aust.) 674, 8. Jazmin Sawyersová 669