Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Jamajčanka Williamsová zvíťazila vo finále behu v Pekingu

Danielle Williamsová Foto: TASR/AP

Zlatá Williamsová pripomínala pred finále nepopísanú tabuľu.

Peking 28. augusta (TASR) - V záverečnej disicplíne dňa vo finále behu na 100 m prek. zvíťazila o dve stotiny v osobnom rekorde 12,57 Jamajčanka Danielle Williamsová. O veľké prekvapenie sa postarala strieborná Nemka Cindy Rolederová taktiež s osobným maximom 12,59, tretia dobehla ďalšia Európanka Bieloruska Alina Talajová v národnom rekorde 12,66.

Američanky zostali bez medaily a akoby sa im vylialo vedro smoly na hlavy. V semifinále spadla na druhej prekážke Harper Nelsonová, Harrisonovú zasa diskvalifikovali pre uliaty štart, vo finále obhajkyni titulu Rollinsovej zostala len štvrtá priečka a svetová jednotka sezóny Nelvisová sa prepadla na posledné miesto.

Zlatá Jamajčanka Williamsová pripomínala pred finále nepopísanú tabuľu, najväčší úspech zaznamenala pred piatimi rokmi so 4. miestom na juniorských MS. Rovnako však pôsobila aj Nemka Rolederová s vynikajúcim záverom na 8. dráhe a Bieloruska Talajová. Všetky tri medailistky si zlepšili osobné rekordy, čo bolo dosť neobvyklé, naopak, ďaleko za sezónnym o 0,72 s zaostala tabuľková jednotka, až ôsma Američanka Nelvisová.

"Pred príchodom do Pekingu som mala jediný cieľ, postúpiť do finále, veď je to svetový šampionát a všeličo sa môže stať," skromne povedala zlatá D. Williamsová. "Každá jedna z desiatich prekážok môže podlomiť, rušia sa pozície favoritov. V cieli sa mi v hlave neprehnala ymšlienka, že som zvíťazila, až keď sa moje meno objavilo na veľkej obrazovke, zalial ma neopísateľný pocit. Nemohla som tomu uveriť. Chcela by som sa poďakovať mojej sestre Shermaine, ktorá ma vo finále svojou účasťou podporila. Spolu trénujeme každý deň, aj súťažíme, prežívame všetko vzájomne a je to niečo špeciálne, že sme boli obe vo finále. Už to vidím, ako rodina oslavuje a tancuje."

Finálové výsledky

ženy

100 m prek.:

1. Danielle Williamsová (Jam.) 12,57,
2. Cindy Rolederová (Nem.) 12,59,
3. Alina Talajová (Biel.) 12,66,
4. Brianna Rollinsová (USA) 12,67,
5. Tiffany Porterová (Brit.) 12,68,
6. Noemi Zbärenová (Švajč.) 12,95,
7. Shermaine Williamsová (Jam.) 12,95,
8. Sharika Nelvisová (USA) 13,06