Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

IAAF vyvracia fámy, že chodeckú päťdesiatku pre horúčavu zrušia

Slovenský chodec Matej Tóth, archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V chôdzi sa majú predstaviť aj slovenskí reprezentanti Mária Katerinka Czaková a úradujúci olympijský víťaz Matej Tóth.

Dauha 25. septembra (TASR) - V dejisku atletického svetového šampionátu v katarskej Dauhe sa začala šíriť informácia, že pre extrémnu horúčavu Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) uvažuje o zrušení maratónu žien i oboch chodeckých disciplín na 50 km. Štart najdlhšej bežeckej trati žien je na programe v piatok o 23.59 miestneho času, chôdza na druhý deň o 23.30. Dôvodom by mali byť teploty, ktoré by sa v čase spomenutých súťaží mali vyšplhať nad 35 stupňov Celzia. V chôdzi sa majú predstaviť aj slovenskí reprezentanti Mária Katerinka Czaková a úradujúci olympijský víťaz Matej Tóth.

Informáciu začala šíriť francúzska stanica France TV Sport, ktorá tiež informovala, že v čase okolo 20.00 miestneho času by sa mali teploty na mieste pohybovať okolo 48 stupňov Celzia. "Neuvažujeme o zrušení, ani odložení žiadnej súťaže na MS v Dauhe. Máme pripravené viaceré záložné plány a rôzne scenáre, ale žiadny sme zatiaľ neaktivovali," uviedla IAAF vo svojom vyhlásení.

Náhradným scenárom by mohlo byť presunutie súťaži na klimatizovaný Kalifov štadión. "Správy o možnom zrušení pretekov na 50 km pôsobia dosť rušivo. Na jednej strane sme v neistote, na druhej sa zväčšujú obavy, aké kruté podmienky nás v Dauhe čakajú," vyhlásil Matej Tóth, ktorý aktuálne ladí formu na MS v stredisku Pafos na Cypre a do Dauhy sa presunie vo štvrtok popoludní. "V každom prípade páni z IAAF mali na takúto situáciu myslieť oveľa skôr ako pár dní pred pretekmi. Spolu s Marikou Katerinkou Czakovou sa snažíme pochmúrne myšlienky vytesniť. To, aké rozhodnutie padne, žiaľ, neovplyvníme. Myseľ mám stále nastavenú tak, že súťažiť sa bude podľa pôvodného plánu," doplnil majster sveta z Pekingu v roku 2015.

Správu zverejnil oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ) atletika.sk