Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Atletika

Guliarka Váleková postúpila na ME23 do finále

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pretekárka ŠK Dukla Banská Bystrica dosiahla vo vyrovnanej kvalifikácii 14,36 m a medzi tucet najlepších sa dostala z 11. pozície.

Espoo 13. júla (TASR) - Slovenská guliarka Natália Váleková obsadila 12. miesto na ME do 23 rokov vo fínskom Espoo. Pretekárka ŠK Dukla Banská Bystrica zaznamenala vo finále pokus 13,51 m a dosiahla najlepšie slovenské umiestnenie v guli žien na ME do 23 rokov.

Váleková postúpila medzi najlepších z kvalifikácie, v ktorej predviedla výkon 14,36 m a za svojím sezónnym maximom zaostala iba o 6 cm. Dvadsaťdvaročná Slovenka pred dvoma rokmi na šampionáte rovnakej vekovej kategórie v Tallinne obsadila 15. miesto vďaka doposiaľ platnému osobáku pod holým nebom 14,64 m.
Šprintérka Agáta Cellerová vo svojom debute na vrcholnom podujatí obsadila v III. rozbehu na 100 m 7. miesto časom 11,89 sekundy. Do popoludňajšieho semifinále síce nepostúpila, ale dosiahla svoj tretí najlepší výkon v kariére (11,65, 11,86, 11,89). Celkovo skončila na 22. mieste z 30 šprintérok.

"Ak sa pozriem na to, s akým osobákom Agátka vstupovala do letnej sezóny, tak zlepšenie sa z 12,10 na 11,65 považujem za veľký progres. Aj dnes previedla pekný výkon. Predpokladala som, že na postup bude stačiť čas na úrovni 11,74, čo bolo aj v jej silách. Bežalo sa skoro ráno a nie podvečer ako v St. Pöltene, kde si zabehla osobák. Takisto aj sila vetra bola rozdielna. Vzhľadom na všetky okolnosti som s jej výkonom spokojná. Agátka ma potešila, som na ňu hrdá, ako preteky zvládla. Má pred sebou sľubnú budúcnosť," zhodnotila pre atletika.sk Cellerovej vystúpenie v Espoo trénerka Naďa Bendová.