Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Súboj medzi Gatlinom i Boltom pokračoval, stretnú sa až vo finále

Jamajčan Usain Bolt víťazi vo finále na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin (červený dres). Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell. Foto: TASR/AP

Obaja ako jediní si v semifinále pripísali časy pod 20 sekúnd.

Peking 26. augusta (TASR) - Strhujúci súboj medzi Jamajčanom Boltom a Američanom Gatlinom pokračoval na MS v Pekingu aj v semifinále behu na 200 m. Zatiaľ veľký rozruch nevyvolal, obaja sa usilovali s polovičným nasadením v rozdielnych behoch, obaja v nich zvíťazili a spolu sa stretnú až vo štvrtkovom finále o 14.55 SELČ.

Súboj na diaľku medzi Jamajčanom a Američanom sa mohol len porovnávať, Gatlin nastúpil v druhom behu, Bolt v treťom, postupový kľúč bol 2 najlepší plus dvaja s časom. Opäť sa zopakovalo u oboch zadržané úsilie, Gatlin postúpil z prvej priečky s 19,87, Bolt, ktorý sa po rozbehoch sťažoval na boľavé nohy, v rovnakej siedmej dráhe taktiež s víťaznými 19,95, ktoré napriek zvoľneniu v závere znamenali pre neho najlepší čas sezóny. Obaja ako jediní si v semifinále pripísali časy pod 20 sekúnd.

V rozbehoch na 200 m žien kuriózne zapôsobila jedna z favoritiek na medailu dvojnásobná olympijská víťazka Jamajčanka Cambellová-Brownová, ktorá v záverečnej rovinke vbehla zo svojej dráhy do susednej, a tak sa v nej ocitla spolu s Britkou Adeoyeovou. Síce ju neohrozila, navyše obe do semifinále priamo postúpili, no jury mala čo riešiť a rozhodla sa celú situáciu neposúdiť ako porušenie pravidiel s následnou diskvalifikáciou. V rozbehoch nenastúpila plánovane Jamajčanka Fraserová-Pryceová, zlatá zo stovky a jedna z veličín súčasného šprintu. Sama sa tak pripravila o možnosť zopakovať zlaté double 100/200 z Moskvy'2013. Najrýchlejší semifinálový čas patril Britke Dine Asher-Smithovej s 22,22.