Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Dáta z moskovského laboratória sú zmanipulované, potvrdil hovorca AIU

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia WADA poukázali najmä na chýbajúce pozitívne dopingové nálezy ruských športovcov, ktoré sa v pôvodnej správe nenachádzali.

Dauha 27. septembra (TASR) - Dáta z moskovského laboratória, ktoré minulý týždeň získali predstavitelia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), sú zmanipulované. Uviedol tak hovorca Jednotky pre integritu atletiky (AIU) David Howman v rozhovore pre nemecké periodikum Frankfurter Allgemeine. Podľa jeho slov dostala AIU 9 mesiacov na overenie pravosti získaných dát.

"Hneď sme zistili niekoľko nezrovnalosti medzi údajmi z WADA a informáciami, ktoré nám poskytli Rusi ešte v januári," povedal Howman. Vyšetrovatelia WADA poukázali najmä na chýbajúce pozitívne dopingové nálezy ruských športovcov, ktoré sa v pôvodnej správe nenachádzali.

WADA pred necelým rokom zrušila Ruskej antidopingovej agentúre (RUSADA) suspendáciu z roku 2015 pod podmienkou, že sa dostane ku údajom nachádzajúcim sa v moskovskom laboratóriu. To sa nakoniec podarilo v januári tohto roku, no panovalo všeobecné podozrenie o manipulovaní získaných dát. Rusi dostali 3 týždne na to, aby na celú situáciu zareagovali. V prípade potvrdenia zámerného falšovania údajov im hrozí opätovná suspendácia. Informáciu priniesla agentúra DPA.