Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Coe zostáva na čele IAAF, vo voľbách nemal protikandidáta

Sebastian Coe, archívna snímka. Foto: TASRAP

Šesťdesiatdvaročný Coe stojí na čele organizácie od roku 2015 a ujme sa druhého štvorročného mandátu.

Dauha 25. septembra (TASR) - Brit Sebastian Coe zostáva naďalej na čele Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Vo voľbách nemal žiadneho protikandidáta a delegáti kongresu IAAF v Dauhe ho v stredu 203 hlasmi jednomyseľne potvrdili vo funkcii prezidenta IAAF.

Šesťdesiatdvaročný Coe stojí na čele organizácie od roku 2015 a ujme sa druhého štvorročného mandátu. Počas svojho prvého funkčného obdobia sa musel vyrovnať s dôsledkami škandálu bývalého prezidenta IAAF Laminea Diacka, ktorého po 16 rokoch vo funkcii obvinili z prijímania úplatkov za krytie dopingu ruských športovcov. "Uplynulé štyri roky neboli žiadnou ľahkou cestou. Bolo to obdobie plné zmien. Ďalšie štyri roky budú obdobím budovania," vyhlásil Coe.

Dvojnásobného olympijského šampióna v behu na 1500 metrov opäť zvolili v Dauhe pred začiatkom majstrovstiev sveta, ktoré v katarskej metropole štartujú v piatok 27. septembra. Po náročnom období sa chce Coe zamerať na rozvoj samotnej atletiky. "Musíme upraviť kalendár, venovať sa jednodňovým mítingom, pozrieť sa na úlohu manažérov a agentúr. Teraz na to budeme mať priestor," povedal. Pod reformovanou Diamantovou ligou vznikne Kontinentálna liga ako nižšia séria mítingov.

Na kongrese zvolili takisto aj štyroch viceprezidentov, prvou ženou v tejto funkcii je bývalá kolumbijská šprintérka Ximena Restrepová. Podľa stratégie IAAF by do roku 2027 mali mať ženy v orgánoch IAAF päťdesiatpercentné zastúpenie. Ďalšími najbližšími spolupracovníkmi Coea budú bývalý ukrajinský výškar Sergej Bubka, Geoffrey Gardner z ostrova Norfolk a saudskoarabský princ Navaf Bin Muhammad Al Saud.

Na voľbách sa nezúčastnil jeden z kandidátov Ahmad Al Kamali z zo Spojených arabských emirátov, ktorého Jednotka pre bezúhonnosť atletiky (AIU) vyradila pre nešpecifikované porušenie pravidiel. Už pred štyrmi rokmi člen rady IAAF čelil obvineniu, že na kongrese podplácal voličov luxusnými hodinkami. Informovala o tom agentúra DPA.