Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Chodec Tóth nabral smer Rio, otestuje jeho klady a zápory

Slovenský chodec Matej Tóth oslavuje víťazstvo na 50 km v chôdzi na Majstrovstvách sveta v atletike. Foto: TASR/AP

Bratislava 16. septembra (TASR) - Chodec Matej Tóth sa zbalil nadlhšie a aj keď v Bratislave na prijatí u prezidenta SR Andreja Kisku potreboval len vhodné oblečenie, ďalšie kufre stáli v pozore mimo Prezidentského paláca, naplnené hlavne vecami na tréning. Čakala na neho poznávacia cesta v Brazílii, presiaknutá olympijským motívom. "V Riu niečo ešte potrénujem, doladím, oprášim stratenú formu, najdôležitejšie však budú poznatky, ktoré považujem za veľmi cenné," povedal tesne pred letom do Južnej Ameriky.

Majster sveta v chôdzi si pred odletom utriedil hierarchiu úloh. "V prvom rade nesmiem podceniť pred olympiádou detaily. V Riu som nikdy nebol, pred olympiádou tam musíme byť v predstihu, dva týždne pred štartom a ja nechcem bývať v olympijskej dedine," vysvetľoval. "Predovšetkým si obzrieme tréningové možnosti, na internete sme si vybrali mesto Juiz de Fora, ktoré sa nachádza asi 180 km severne od Ria, je tam dobrá dostupnosť, netreba lietať. No a keďže informácie z internetu môžu byť skreslené, tak sa tam teraz pozrieme, strávime na mieste tri noci, preskúmame hotel, stravovanie, tréningové podmienky. Nebude to teda len o sústredení, ale hlavne o hľadaní vhodných podmienok, aj keď niečo sa chystám dotrénovať a využiť naplno čas. Odtiaľ sa presunieme do Ria na tri dni, kde si prejdeme chodecký okruh, olympijskú dedinu, dopravu. Bývať budeme v hoteli pri známej pláži Copacabana a využijeme ju aj na regeneráciu. A nezabudneme ani na možnosti ubytovania počas olympiády pre podporný tím, pre fanúšikov, aby sme im vedeli objednať izby. Roboty bude vyše hlavy, no na druhej strane sa teším, že na osem dní uniknem z domácich povinností, ktoré ma neustále po svetovom šampionáte v Pekingu sprevádzali."

Len jedno Mateja Tótha neteší, že sa musí presunúť cez pol planéty. "Tento čas obetujem, lebo naozaj, olympiáda je len raz za štyri roky a a táto by mala byť vrchol mojej kariéry. Nesmiem podceniť nič, aj na úkor vlastnej rodiny. Tesne pred olympiádou máme v pláne pobudnúť dva týždne v Brazílii, pokúsime sa nájsť vhodné miesto aj priamo v Riu, no keď ho nenájdeme, zvolíme si variant s Juiz de Fora, s 11 až 12-timi dňami pred OH, do olympijskej dediny sa presunieme dva tri dni pred štartom.“