Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Atletika

Bežec Ekiru je obvivený z dopingu, hrozí mu desaťročný dištanc

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tridsaťjedenročný Ekiru zabehol čas 2 hodiny, 2 minúty a 57 sekúnd a vyhral Milánsky maratón v máji 2021.

Nairobi 3. júla (TASR) - Kenský bežec Titus Ekiru čelí desaťročnému zákazu činnosti pre dopingový priestupok. Jednotka integrity atletiky (AIU) v pondelok uviedla, že maratónec so šiestym najrýchlejším časom čelí dvom obvineniam z pozitívnych dopingových testov a ďalším dvom z manipulácie.

Tridsaťjedenročný Ekiru zabehol čas 2 hodiny, 2 minúty a 57 sekúnd a vyhral Milánsky maratón v máji 2021. Keňan bol na talianskych pretekoch pozitívne testovaný na kortikosteroid triamcinolón acetonid, ktorý je zakázaný používať na pretekoch, pokiaľ športovec nemá udelenú výnimku na lekárske použitie.

AIU uviedla, že prvé vyšetrovanie pozitívneho testu v Miláne bolo uzavreté, potom sa znovu otvorilo, keď mal Ekiru pozitívny test aj na syntetický opioid počas víťazstva v Abú Zabí v novembri 2021.

"Športovec mal po víťazstve v Abú Zabí pozitívny test na pethidín a opäť tvrdil, že výsledok bol dôsledkom legitímnej liečby," uviedla AIU podľa agentúry AP. Ekirua pred rokom predbežne suspendovali a neskôr bol v marci a apríli obvinili z podozrenia z porušenia antidopingových pravidiel. "Elitný maratónec má právo obhajovať sa pred disciplinárnym tribunálom," dodala AIU, ktorá ocenila spoluprácu s kenskými orgánmi.