Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Vnenčáková 4. na MS v behu do vrchu, od medaily ju delilo 12 sekúnd

Soňa Vnenčáková Foto: facebook.com

Ďalšia Slovenka Silvia Schwaigerová skončila v konkurencii 67 pretekárok na 6. mieste.

Sapareva Banja 11. septembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Soňa Vnenčáková obsadila na MS v behu do vrchu v Bulharsku štvrtú priečku. Na bronzovú priečku jej chýbalo dvanásť sekúnd. Jej krajanka Silvia Schwaigerová skončila v konkurencii 67 pretekárok na 6. mieste. Svetovými šampiónmi sa stali Rakúšanka Andrea Mayrová a Američan Joseph Gray sa stali majstrami sveta.

"Dnešný výsledok ma milo prekvapil a neskutočne potešil. Pravdu povediac som si to nepredstavovala ani v najtajnejšom sne a som veľmi vďačná SAZ-u, že som mohla štartovať na tomto skvelom podujatí. Bez výborného trénera Jiřího Šmitáka by som tento výsledok nikdy nedosiahla, ďakujem teda aj jemu. Začala som radšej opatrne, tempo som postupne zvyšovala a záver bol už s vypätím všetkých síl. Tretiu Francúzsku som mala pred cieľom na dohľad, no dnes som na ňu nemala. Štvrté miesto a 12-sekundová strata síce zamrzí, ale aj tak je to pre mňa veľký úspech a hlavne motivácia do ďalšieho tréningu," povedala v cieli 22-ročná Soňa Vnenčáková.

"S výsledkom a šiestym miestom som spokojná. Nebežalo sa mi dnes ideálne, ale vzhľadom na profil a dĺžku, trate to bolo dnes maximum, čo som mohla dosiahnuť," komentovala svoj výkon skúsená Silvia Schwaigerová.

"Soňa vynikajúcim štvrtým miestom v premiére na MS, keď ju od bronzu delilo len 12 sekúnd, príjemne prekvapila. Systematickým tréningom a do detailov prepracovaným prístupom ukázala, že sa dá aj v našich podmienkach vypracovať na bežkynu schopnú bojovať na vrcholných podujatiach typu ME, MS o medaily. Silvia si po tohtoročných ME v Talianskom Arcu, kde obsadila 5. miesto, dokázala udržať skvelú formu a výborným 6. miestom potvrdila svoje kvality. Vzhľadom k tomu, že tento rok zaznamenala návrat k pretekaniu po materskej dovolenke, je jej výsledok obdivuhodný a môže byť príkladom a inšpiráciou aj pre mnohé ďalšie bežkyne," zhodnotil vystúpenie sloveských reprezentantiek tréner Pavel Kováč.

Výsledky:

ženy (7,3 km):
1. Andrea Mayrová (Rak.) 39:04 min
2. Valentina Belottiová (Tal.) 40:47
3. Christel Dewalleová (Fr.) 41:05
4. Soňa VNENČÁKOVÁ (SR) 41:17
... 6. Silvia SCHWAIGEROVÁ (SR) 42:39


muži (12,7 km):
1. Joseph Gray (USA) 1:02:13 h
2. Israel Morales (Mex.) 1:03:52
3. Ahmed Arslan (Tur.) 1:04:48