Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

WADA oznámila, že Isinbajevová skončí na čele ruského antidopingu

Na archívnej snímke ruská atlétka Jelena Isinbajevová. Foto: TASR/AP

Svetová antidopingová agentúra (WADA) jej menovanie do funkcie nazvala "provokáciou", keďže Isinbajevová dlhodobo kritizovala vyšetrovanie svojich krajanov a označila ho za protiruské sprisahanie.

Montreal 19. mája (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) oznámila dve novinky, ktoré by mohli pomôcť v jej snahe urýchliť koniec ruského dopingového škandálu.

Rada organizácie presadila návrh zrýchliť zmeny pravidiel, tie jej umožnia potrestať olympijské výbory, ktoré nespĺňajú pravidlá a podmienky. To by mohlo zabrániť situácii z minulého roka, keď Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nerešpektoval odporúčanie WADA, aby zakázal Rusku štart na OH v Riu de Janeiro.

Predstavitelia WADA zároveň oznámili, že bývalá skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová skončí na poste riaditeľky Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) do konca mesiaca. Dvojnásobná olympijská šampiónka a svetová rekordérka zasadla do funkcie vlani v decembri. "Je dobré počuť, že príde ku zmene. Nevieme, kto bude nový šéf," povedal pre agentúru AP riaditeľ Inštitútu národných antidopingových organizácií Joseph de Pencier.

WADA i Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) jej menovanie do funkcie nazvali "provokáciou", keďže Isinbajevová dlhodobo kritizovala vyšetrovanie svojich krajanov a označila ho za protiruské sprisahanie.

Podpredseda ruskej vlády Vitalij Mutko súhlasí, že Isinbajevová nemôže pokračovať na čele organizácie pre konflikt záujmov. "Samozrejme, opustí post predsedníčky dozornej rady," povedal pre R-Sport.

Isinbajevová sa po minuloročnom ukončení kariéry stala členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a sedí v Rade Ruského olympijského výboru (OKR).