Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Volko smeruje prípravu k ME, v Portugalsku trénoval naboso v piesku

Na snímke vpravo slovenský reprezentant v atletike Ján Volko a jeho trénerka Naďa Bendová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Volko sa od 28. marca do 3. mája pripravoval na rekordne dlhom päťtýždňovom sústredení v portugalskom olympijskom tréningovom centre vo Vila Real de Santo Antonio neďaleko španielskych hraníc.

Bratislava 15. mája (TASR) - Ján Volko by mal patriť medzi hlavné slovenské nádeje na augustových ME. Slovenský šprintérsky rekordér už smeruje celú svoju prípravu k Berlínu, zatiaľ však ešte nenaháňa za každú cenu formu.

Volko sa od 28. marca do 3. mája pripravoval na rekordne dlhom päťtýždňovom sústredení v portugalskom olympijskom tréningovom centre vo Vila Real de Santo Antonio neďaleko španielskych hraníc. Prvé dva týždne naberal najmä kondičku v piesku na pláži, potom sa už venoval najťažšej časti prípravy - rýchlostnej vytrvalosti. "Keďže to bol úplny začiatok letnej prípravy, tak som absolvoval veľa hrubej roboty, veľa tempových, úsekových, rýchlostno-vytrvalostných tréningov, veľa odrazov, objemových tréningov v posilňovni. Do toho šprintérske tréningy, koordinačné cvičenia a drily, ktoré sú nutné k tomu, aby som nezabudol beh a techniku," prezradil pre TASR slovenský Atlét roka 2017. V jeho príprave zaujal najmä beh naboso v piesku. "Ten spevňuje členky, chodidlá a klenbu. Sú to sťažené podmienky, keďže piesok sa prepadáva pod nohami. Môže to pomôcť pohybovému aparátu. Aj dýchať morský vzduch je lepšie ako smog v meste."

Volko začne letnú sezónu v sobotu 19. mája v 1. kole českej extraligy v Prahe, hosťuje za AK Olomouc. Následne ho čaká míting v St. Pöltene, 2. kolo slovenskej ligy, mítingy ako P-T-S, Odložilov memoriál a Zlatá tretra v Ostrave. "Formu začneme ladiť asi až o mesiac. Najbližšie podujatia absolvujeme z hrubej prípravy a z plného tréningu. Všetky štarty budú zrejme ešte ovplyvnené únavou z ťažšieho tréningu, ale nebojím sa toho," povedal Volko. Najbližšie dni mu spestria aj akcie ako je Čokoládová tretra v Bratislave, kde je ambasádorom podujatia. Medzitým netreba samozrejme zabudnúť na školské povinnosti, študenta Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave čaká onedlho skúškové obdobie. Všetko vyvrcholí berlínskymi ME. "Za cieľ a sen sme si stanovili finále. Verím, že aspoň v jednej z disciplín by sa mohlo podariť. Pôjdeme ale od podlahy, krok za krokom, nebudem mať veľkohubé vyjadrenia," dodal majster Európy 2017 do 23 rokov na 200 m a šiesty na halových MS 2018 na 60 m.

Premiérový letný štart má za sebou Iveta Putalová, slovenská halová rekordérka na 400 m, finalistka MS 2016 i ME 2015 v hale. V nedeľu si v nemeckom Pliezhausene zlepšila osobný rekord na 600 m časom 1:28,30 min. "Odbehala som si to v podstate sama. Vzhľadom na to som to celkom dobre zvládla, i keď na podujatí som nemala takú konkurenciu, ako som očakávala," uviedla na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Najbližšiu nedeľu absolvuje prvú vážnejšiu osemstovku na mítingu v nemeckom Rehlingene. "Podľa nej určíme, či sa budem ďalej sústrediť na 400 alebo 800 m. Osemstovka je už beh, ja som šprintérka, uvidíme, pre čo sa rozhodneme," poznamenala Putalová, ktorú v príprave trochu obmedzovali problémy s lýtkom. "Snažím sa ich odstrániť, je to už o 90 až 100 percent lepšie, ako bolo. Nemyslím si však, že by to mal byť väčší problém."

Po ročnej prestávke zapríčinenej zranením sa do sveta veľkej atletiky vracia Martin Kučera. Olympionik z Ria, finalista behu na 400 m prekážok na ME 2016 a víťaz Svetovej univerziády 2013 sa pripravuje pod vedením nového kouča Dalibora Kupku, ktorý trénuje aj trojnásobného halového majstra sveta a Európy Pavla Masláka. Uplynulé týždne sa pripravoval v JAR, nedávno absolvoval ešte krátke sústredenie v Nymburku. Prvý štart ho čaká zrejme až 29. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne. Kučera na rozdiel od Volka či Putalovej ešte nemá istý štart na ME v Berlíne. "Absolvovali sme veľmi dobré sústredenie v Afrike, kde sme toho veľa nabehali a spravili veľa hrubej roboty. Tú sa budeme snažiť pretaviť do techniky, do prekážok. Súťažný výpadok je cítiť, ale ja verím, že sezóna sa vydarí. Nemáme v nej až také vysoké ambície, chcem sa najmä vrátiť do diania, pokúsiť sa splniť limit na ME a ukázať sa v európskej atletike. Na to by som potom rád nadviazal naplno v tej ďalšej sezóne," povedal Kučera.