Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Spišiak o doterajšej príprave Tótha: Tréning ako pre staršieho žiaka

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje so svojím trénerom Matejom Spišiakom víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 19. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Olympijský šampión sa mohol pripravovať len individuálne, v podstate iba ako rekreačný športovec. ,

Bratislava 4. októbra (TASR) - To najhoršie majú už za sebou, tvrdí tréner olympijského šampióna Mateja Tótha. Matej Spišiak sa so svojím zverencom po oslobodzujúcom verdikte už naplno zameriava na prípravu na budúcu sezónu. Času je málo a je čo doháňať.


Kauza nezrovnalosti v biologickom pase najúspešnejšieho športovca SR minulého roka sa ťahá od začiatku júla, keď ho Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) dočasne suspendovala. Pre Tótha to okrem toho, že nemohol na MS v Londýne obhajovať zlato z Pekingu 2015, znamenalo aj to, že nemohol trénovať. "Verím, že to najhoršie obdobie, ktoré bolo pre nás všetkých psychicky náročné, je už preč. Ale čo sa týka trénovania, je tam obrovský deficit. Nemohol sa pripravovať organizovane s tréningovou skupinou, nemohol chodiť na sústredenia, na športové zrazy. Mohol sa pripravovať len individuálne, v podstate iba ako rekreačný športovec," povedal Spišiak.

Pre vrcholového športovca, navyše vo veku 34 rokov, to bola tvrdá rana. "Tá jeho príprava bola len taká udržiavacia, aby úplne nevypadol z tréningového modelu a aby sa organizmus bol schopný naštartovať v priebehu nejakej krátkej doby. Ale ak by som to mal vyjadriť percentuálne, tak výkonnosť klesla o 90%. To, čo momentálne absolvuje, je tak tréning staršieho žiaka," povedal pre TASR.

Po stredajšom verdikte disciplinárky SAZ sa už tréner i atlét chcú plne zamerať na prípravu na nový ročník. Jej priebeh si nesmelo plánovali už predtým. "Verím, že po dnešnom rozhodnutí už budeme mať rozviazané ruky aj nohy. Minulý týždeň sme sa dohadovali, že ak všetko dobre dopadne, od budúceho začíname normálnu, klasickú prípravu na novú sezónu. Zo všetkým čo k tomu patrí."

Verdikt DK SAZ však ešte nie je konečný, respektíve teraz poputuje na stôl IAAF a Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Tie s ním môžu i nemusia súhlasiť, na rozhodnutie majú 21 dní od doručenia. Nasledujúca inštancia je Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Spišiak si je toho plne vedomý, no čo sa týka prípravy nemôže na to prihliadať. "Počítať musíme s obomi alternatívami. My už však na to nemôžeme pozerať a stráviť ďalšie tri týždne tým, že sa budeme zožierať, ako to dopadne. Proste ideme do prípravy tak či tak, nemôže ju to ovplyvniť. Keby sme teraz prestali trénovať, tak stratíme poslednú možnosť na plnohodnotnú prípravu. Matej by stratil akúkoľvek šancu pretekať na budúcu sezónu a de facto by to bol už koniec kariéry," dodal pre TASR.