Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Na ME v Amsterdame bude štartovať 22 slovenských atlétov

Na snímke výprava Slovenského atletického zväzu pred odletom na 23. majstrovstvá Európy v holandskom Amsterdame, 4. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský atletický zväz vypísal pre najlepších odmeny na úrovni tých, ktoré boli v roku 2014. Za zlatú medailu je to 5000 eur, za druhé miesto 3000 a za tretie 2000 eur.

Bratislava 4. júla (TASR) - Na nadchádzajúcich 23. ME v Amsterdame (6.-10. júla) bude Slovensko reprezentovať 22 slovenských pretekárov, z toho 8 mužov a 14 žien.

"Podľa dlhodobej koncepcie sú hlavné ciele tri umiestenia do 6. miesta a minimálne dve do 8. miesta s tým, že počítame, že by to mohlo byť aj lepšie," informoval v pondelok na tlačovej konferencii v sídle Slovenského atletického zväzu (SAZ) jeho šéftréner Martin Pupiš a dodal: "Okrem štyroch top kandidátov sú schopní zabojovať o umiestenie v prvej osmičke aj ďalší. Reálne sú siedmi-ôsmi, ktorí by mohli naplniť očakávania. Vo výprave sú aj dva-tri 'čierne kone', ktoré by mohli prekvapiť."



Pred dvomi rokmi na ME v Zürichu zopakovala zisk striebornej medaily z predchádzajúceho európskeho šampionátu kladivárka Martina Hrašnová. "Verím, že sa k nej v tomto roku pridajú aj ďalší pretekári," uviedol M. Pupiš. Počet členov slovenskej výpravy sa oproti predchádzajúcemu olympijskému roku zvýšil o desať na terajších 22 pretekárov. Na štarte budú po prvý raz v histórii aj obe ženské štafety na 4x100 a 4x400 m. V nominácii nie sú chodci, nakoľko v rokoch olympijských hier sa na ME nekonajú ich súťaže. Na 23. ME v Amsterdame sa prihlásilo 1469 atlétov z 50 krajín, z toho 750 mužov a 719 žien.



"Dúfam, že naplním očakávania a budem jednou z tých, ktorí sa umiestia v prvej šestke. Na posledných dvoch majstrovstvách Európy som získala medailu, teraz však nie je situácia taká, aby som to jednoznačne vyhlásila. Urobím však všetko pre dobrý výsledok," uviedla členka VŠC Dukla Banská Bystrica M. Hrašnová.



O dobrý výsledok chce zabojovať aj trojskokanka z Dukly Dana Velďáková. "Chcem sa dostať do finále, nielen toho dvanásťčlenného, ale minimálne do osemčlenného. Urobím všetko pre to, aby to tak bolo. Viem, že bude potrebné skočiť minimálne 14 metrov (osobný rekord má 14,51 m - pozn.). Cítim to v nohách, aj celkove sa cítim dobre. Verím, že práve teraz príde dobrá forma, ktorú vygradujem finálovými umiesteniami. Verím, že budem spokojná nielen ja a tréner, ale aj všetci ostatní."



"Aj môj hlavný cieľ je postúpiť do finále," konštatovala členka AK ZŤS Martin bežkyňa na 1500 m Lucia Hrivnák Klocová. "To by mal byť prvý základný krok a ak sa mi to podarí, zabojovať aspoň o finálovú osmičku. Doterajšia sezóna sa mi doteraz nevyvíjala ako som si predstavovala, boli nejaké problémy. Bude záležať aj na športovom šťastíčku, na viacerých vedľajších vplyvoch. Dúfam, že mi všetko vyjde a dosiahnem čo najlepší výkon."

Ďalší člen banskobystrickej Dukly kladivár Marcel Lomnický sa pred dvomi rokmi umiestil na ME na 7. mieste. "Pre mňa je cieľom užšie finále. Pokiaľ zopakujem výkony, ktoré som dosahoval v priebehu roka, malo by to vyjsť. Budem sa snažiť hodiť maximum. Hovorím to pred každými pretekmi, ale teraz to bude na veľmi dôležitých pretekoch."



Slovenský atletický zväz vypísal pre najlepších odmeny na úrovni tých, ktoré boli v roku 2014. "Za zlatú medailu je to 5000 eur, za druhé miesto 3000, za tretie 2000 eur a za 8. miesto bude odmena 500 eur," informoval generálny sekretár SAZ a vedúci slovenskej výpravy Vladimír Gubrický.

Na ME v Amsterdame (6. - 10. júla) budú SR reprezentovať:

muži, 100 a 200 m: Ján Volko, 100 m: Jakub Matúš, 800 m: Jozef Repčík, 400 m prek.: Martin Kučera, výška: Matúš Bubeník, kladivo: Marcel Lomnický, Libor Charfreitag, oštep: Patrik Žeňúch.

ženy – 100 a 200 m, štafety: Alexandra Bezeková, 400 m, štafety: Iveta Putalová, 800 m, štafeta: Alexandra Štuková, 1500 m: Lucia Hrivnák Klocová, 400 m prek., štafeta: Lucia Slaničková, diaľka, štafeta: Jana Velďáková, trojskok: Dana Velďáková, kladivo: Martina Hrašnová, Veronika Kaňuchová, štafety 4 x 100 m: Lenka Kršáková, Vladimíra Šibová, Denisa Bučková, štafety 4 x 400 m: Sylvia Šalgovičová, Daniela Ledecká.

Vedúcim výpravy je generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický