Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Dudinská päťdesiatka bude bez Tótha, limit pre OH je zaujímavý

Dudinská päťdesiatka, archívna snímka. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Matej Tóth sa však v Dudinicach ukáže. Predstaví sa v sprievodnom programe.

Bratislava 19. marca (TASR) - Na 38. ročníku Dudinskej päťdesiatky sa nepredstaví slovenský chodecký kráľ. Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth nebude v nadchádzajúcu sobotu obhajovať titul z vlaňajšieho ročníka. Favoritov podujatia, ktoré má štatút Európskej atletiky a na ktorom sa dajú plniť limity na MS 2019 v Dauhe a na OH 2020 v Tokiu, treba hľadať medzi mnohými pretekármi zo zahraničia.

Tóth sa však v Dudinicach ukáže. Predstaví sa v sprievodnom programe: "Súčasťou programu bude aj manifestačná chôdza s Matejom Tóthom. Snažili sme sa vytvoriť čo najlepšie podmienky, verím, že sa počasie umúdri, na víkend je prognóza dobrá," povedal na utorňajšom brífingu predseda organizačného výboru a primátor mesta Dudince Dušan Strieborný.

V hlavnej súťaži mužov a žien sa na 50 km predstavia zo Slovákov Michal Morvay a Mária Katerinka Czaková. "Teší ma, že budeme môcť absolvovať tieto preteky. Čo sa týka slovenskej reprezentácie, Matej Tóth podporí preteky aspoň účasťou. Je po zranení, nedávno sme sa vrátili zo sústredenia. Je v plnej príprave a na preteky to ešte nie je. O limit sa pokúsi Michal Morvay, zo žien Mária Katerinka Czaková. Teším sa na to, verím, že obaja splnia, čo majú a budeme mať ďalších limitárov," povedal reprezentačný tréner chodcov Matej Spišiak.

Favoritov bude viac, prehovoriť do boja o titul budú chcieť Ekvádorčan Andres Chocho, 8. z MS 2015 v Pekingu, Nór Havard Haukenes, 7. z OH 2016 v Riu. Limit na OH do Tokia je 3:50 h, na MS do Dauhy 3.59 h. "Nie je jasný favorit, ale sú tam zaujímavé mená. Bude tam viac chodcov, ktorí si budú chcieť posunúť osobáky. Limit smerom k OH je zaujímavý, očakávam, že kvalita sa posunie. Súperov pre Maťa si odsledujeme. Do popredia ide navyše veľa mladých pretekárov. Tento predolympijský rok nám veľa napovie," dodal Spišiak.

O dva roky oslávi podujatie jubilejnú štyridsiatku, riaditeľ podujatia Július Nyárjas už myslí aj na to: "Som rád, že sa u nás predstavia kvalitní atléti. Po technickej stránke je všetko tak, ako bolo, certifikát máme na ďalšie tri roky. O dva roky budeme mať 40. ročník, k nemu by sme chceli zorganizovať aj Európsky pohár. Musíme však zabezpečiť dostatok financií, pretože to je už náročnejšie."

Slovenský atletický zväz (SAZ) finančne podporil podujatie. Vlani bol rozpočet 45-tisíc eur, SAZ garantoval podporu sumou 20-tisíc. "Toto podujatie ovplyvnilo mnoho slovenských chodcov vrátane mňa. Aj preto SAZ podujatie finančne podporil. Som rád, že okolité krajiny toto podujatie využili, aby si ich reprezentanti mohli splniť limity. Som rád, že podujatie v Dudinciach je čoraz atraktívnejšie," uviedol prezident SAZ Peter Korčok.

Na 38. ročníku Dudinskej päťdesiatky by sa malo vo všetkých kategóriách predstaviť 218 chodcov z 29 krajín, to je o 48 viac ako vlani, pričom na 37. ročníku súťažili pretekári z 23 krajín. Preteky na 50 km budú zároveň národným šampionátom Poľska, Maďarska, Česka, Chorvátska a Slovenska.

Dudinská päťdesiatka sa začne v sobotu o 8.00 so štartom mužov a žien na 50 km, na 20 km o 14.00 h.