Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Šprintérovi Mancinimu zakázali štartovať na majstrovstvách Európy

Pascal Mancini, archívna snímka. Foto: Wikipedia

Pascal Mancini mal na šampionáte v Berlíne štartovať v sólo i štafetovom behu na 100 metrov.

Viedeň 1. augusta (TASR) - Švajčiarskemu šprintérovi Pascalovi Mancinimu zakázali štartovať na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy i na ďalších atletických podujatiach. Rozhodla o tom národná federácia po tom, ako na sociálnej sieti zverejnil podľa nej rasisticky orientovaný príspevok.

Mancini mal na šampionáte v Berlíne štartovať v sólo i štafetovom behu na 100 metrov. Porušil však pravidlá federácie nezverejňovať svoje politické názory na svojom verejnom facebookovom profile. Podľa švajčiarskych novín Neue Zürcher Zeitung propagoval Mancini na svojom profile výroky Leona Degrella, belgického nacistického kolaboranta, ktorý aj po 2. svetovej vojne naďalej šíril svoje názory. Okrem toho švajčiarsky atlét publikoval na Facebooku aj video opíc po tom, ako Francúzsko zvíťazilo na MS. Švajčiarske médiá to interpretovali ako rasistický komentár k multikultúrnemu tímu nových svetových šampiónov.

Mancini sa bránil, že o Degrellovej minulosti nevie a opice boli odkaz na francúzskych fanúšikov a nie na hráčov. Na svojom Facebooku tiež napísal, že médiá mu "chcú zničiť kariéru pre názory".