Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Lucia Hrivnák-Klocová sa po prvý raz predstaví na halových ME

Na snímke slovenská atlétka Lucia Hrivnák-Klocová. Foto: TASR/Michal Svítok

Viacerí špičkoví slovenskí atléti zhodnotili uplynulú sezónu na dráhe a naznačili, na aké vrcholy sezóny 2017 sa budú pripravovať.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Viacerí špičkoví slovenskí atléti zhodnotili uplynulú sezónu na dráhe a naznačili, na aké vrcholy sezóny 2017 sa budú pripravovať. Lucia Hrivnák-Klocová (800 m, 1500 m) prvýkrát v kariére plánuje štart na halových ME v Belehrade (6. - 8 marca 2017) a v lete ju čaká účasť na MS v Londýne (4. - 13. augusta).

"Moje vystúpenie na OH v Rio de Janeiro nedopadlo podľa mojich predstáv. Pripravovala som sa na 1500 m, nominácia na 800 m mi trochu skrížila plány. Ale bežala som na úrovni svojho maxima." Lucia napriek tomu, že bežala sezónne maximum 2:00:57 min, nepostúpila do semifinále a v súčte všetkých rozbehov skončila na 28. priečke. "V budúcej sezóne by som sa chcela pripravovať na marcové HME v Belehrade, viac mi vyhovuje 1500 m. V hale som vo svojej kariére súťažila iba trikrát, naposledy v roku 2005. Viacerí ma trochu otravovali, kedy to opäť skúsim. O MS v Londýne zatiaľ nerozmýšľam, termín je ešte ďaleko."

Zaujímavý bude rok 2017 pre 18-ročnú Michaelu Peškovú (400 m prek.). "Nemôžem byť stopercentne spokojná, chcela som zabehnúť aspoň svoj osobný rekord. Nepodarilo sa, bola som za ním o niekoľko stotín sekundy. Ale vydaril sa mi vrchol sezóny, keď som skončila piata na juniorských MS v Bydgoszczi. V najbližších dňoch odcestujem do amerického Lincolnu, kde sa idem pozrieť na tamojšiu univerzitu. Mohla by som tam začať študovať, idem si všetko zmapovať. Hlavným problémom bude asi jazyk a skutočnosť, že budem mať nového trénera. Budem v inom prostredí, v inom tíme, s inými ľuďmi. Študovať by som chcela odbor fyzioterapia. Zrejme budem štartovať za tamojší univerzitný tím, keďže škola mi ponúkla športové štipendium. Ak by všetko vyšlo, chcela by som potom štartovať na ME do 23 rokov v Bydgoszczi."

Sezóna nevyšla podľa predstáv Jozefovi Repčíkovi (800 m), nástupcovi Jozefa Plachého. V septembri sa oženil a teší sa na nové výzvy. "V sezóne som chcel dosiahnuť oveľa viac, veľa som tomu obetoval. Je to však pre mňa aj motivácia pre nasledujúcu sezónu, začnem sa pripravovať na halové ME. Halu mám veľmi rád, je tam veľmi dobrá atmosféra."

Najkonkrétnejšia v svojich cieľoch je slovenská rekordérka v hale na 400 m Iveta Putalová: "Na halových ME v Belehrade mám veľké ambície, chcela by som sa pokúsiť o zisk niektorej z medailí. Plánujem aj účasť na MS v Londýne, ale ešte musím splniť limit. S uplynulou sezónou a šiestym miestom na halových MS v USA som spokojná."

Na tohtoročných ME v Amsterdame príjemne prekvapil v behu na 400 m cez prekážky Martin Kučera, kde skončil siedmy. "Dostal som sa aj na OH v Rio de Janeiro, čo je najväčší úspech pre športovca, aj keď výsledkovo mi to nevyšlo. V budúcom roku plánujem účasť na halových ME."

Objavom roka by sa dal nazvať šprintér Ján Volko, študent informatiky na Fakulte informatiky a informačných technológií na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Výrazne sa zlepšil na 100 a 200 m, kde je aj časom 20,68 s najrýchlejším Slovákom. Stovku už dokázal zabehnúť za 10,33 s. "Na dnešný deň som sa musel zo školy vypýtať. Je náročné spojiť štúdium s tréningom, ale dá sa to zvládnuť. Žiadny individuálny študijný plán však nepotrebujem, iba aby ma uvoľňovali na sústredenia. Beh na 60 m v hale nie je moja obľúbená trať, je príliš krátka. O účasti na halových ME v Belehrade sme sa ešte s mojou trénerkou nerozprávali. Ale rád by som štartoval na ME do 23 rokov a na univerziáde. Kvalifikovať sa na MS do Londýna by bolo čosi neskutočné."