Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Gajanová môže byť nástupkyňou osemstovkárky Hrivnák Klocovej

Gabriela Gajanová s bronzovou medailou, ktorú získala v disciplíne na 800 m na ME do 17 rokov v gruzínskom Tbilisi, 17. júla 2016. Foto: FB: Slovenský atletický zväz

Z I. majstrovstiev Európy do 17 rokov sa v utorok vrátila slovenská výprava. Z 13 športovcoch vyšiel šampionát najlepšie bežkyni na 800 m Gabriele Gajanovej, ktorá získala bronzovú medailu.

Bratislava 19. júla (TASR) – Z I. majstrovstiev Európy do 17 rokov v Tbilisi sa v utorok vrátila slovenská výprava. Z 13 športovcoch vyšiel šampionát najlepšie bežkyni na 800 m Gabriele Gajanovej, ktorá časom 2:09,43 získala bronzovú medailu. Veľmi blízko k tomuto cennému kovu mala aj skokanka do výšky Monika Zavilinská, ktorá na druhý pokus prekonala latku vo výške 175 cm.

"So ziskom medaily som nadmieru spokojná. Neočakávala som to, tento výsledok si veľmi vážim. Ďakujem Slovenskému atletickému zväzu a trénerovi za to, že mi umožnili na šampionáte štartovať," povedala na tlačovej konferencii členka AK ZŤS Martin Gabriela Gajanová, študentka Evanjelického gymnázia Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši. V podobnom tóne sa vyznala aj Monika Zavilinská z AK Junior Holič. "Nečakala som, že postúpim do finále. Škoda, že mi nevyšiel tretí pokus na výške 179 cm, čím mi utiekla bronzová medaila. Som však rada aj za piate miesto."

K výkonu Gajanovej sa vyjadril aj jej tréner Pavel Slouka, ktorý priviedol na 800 m v roku 2000 Luciu Klocovú k bronzu na juniorských MS, v roku 2001 k titulu juniorskej majsterky Európy, v roku 2002 juniorskej vicemajsterky sveta a v roku 2012 na 1500 m až do olympijského finále. "Vývoj behu Gabriele vyhovoval z hľadiska jej záverečnej rýchlosti a nie z rýchleho tempa, kde máme ešte nejaké rezervy. Osobne som myslel, že z toho bude štvrté-piate miesto, napokon dokázala záverečnú rýchlosť vyžiť na medailu. Pokiaľ ide o paralelu s našou najúspešnejšou osemstovkárkou Luciou Hrivnák Klocovou, je tu určitý náčrt dobrého výsledku do budúcnosti. Treba však vytvoriť a skĺbiť všetky podmienky spojené so štúdiom, bydliskom a tréningovým prostredím a veľmi dôležité bude aj zdravie. Pocitovo ma však tento výsledok naštartoval v tom, že je tu niekto, kto bude pokračovať v mojej skupine. Teraz sme však len na začiatku veľmi ťažkej cesty."

Výkonnostný cieľ výpravy bol jedno umiestenie do 8., jedno do 12. a dve do 16. miesta, čo slovenské nádeje výrazne prekročili. Získali bronz, piatu, desiatu a trinástu priečku, dve umiestenia do 16. miesta, tri účasti v semifinále. "Navyše máme stále trojicu pretekárov, ktorá bude môcť na budúci rok bojovať o účasť na MS 17 v kenskom Nairobi," dodal člen vedenia slovenskej výpravy Milan Laurenčík. "Budeme sa v budúcnosti snažiť vytvárať pre talentovaných atlétov kvalitné podmienky, aby sa mohli pripraviť pre ďalšie šampionáty," prisľúbil prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.