Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Atlét Mo Farah má obavy z novej imigračnej politiky USA

Na snímke je britský vytrvalec narodený v Somálsku Mo Farah. Foto: TASR/AP

Štvornásobný olympijský šampión je občan Veľkej Británie, no narodil sa v Somálsku. To patrí do zoznamu siedmich krajín, z ktorých Trump dočasne zakázal vstup do USA.

Londýn 29. januára (TASR) - Štvornásobný olympijský šampión v atletike Mo Farah sa obáva novej imigračnej politiky Spojených štátov amerických pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. Vytrvalec je občan Veľkej Británie, no narodil sa v Somálsku. To patrí do zoznamu siedmich krajín, z ktorých Trump dočasne zakázal vstup do USA.

"Je to veľmi znepokojivé, vysvetľovať deťom, prečo otec možno nepríde domov a prečo prezident presadzuje politiku, ktorá vychádza z ignorancie a predsudkov," vyhlásil 33-ročný Farah na svojom facebooku. Momentálne trénuje v Etiópii, jeho rodina žije v Portlande v americkom štáte Oregon.

Farah a jeho zástupcovia sa snažia zistiť, či jeho rodisko bude predstavovať problém pri návrate do USA. Atlét nemá dvojité občianstvo ani somálsky pas. Do Veľkej Británie sa presťahoval vo veku 8 rokov, v jej drese triumfoval v behoch na 5000 a 10.000 metrov na olympijských hrách 2012 v Londýne i 2016 v Riu de Janeiro. Kráľovná Alžbeta II. ho nedávno ocenila rytierskym titulom sir. "Prvého januára má kráľovná spravila rytierom, 27. januára zo mňa prezident Donald Trump zdanlivo urobil votrelca. Som britský občan, ktorý uplynulých šesť rokov žije a tvrdo pracuje v USA. Prispievam spoločnosti, platím dane, moje deti to tam považujú za domov a teraz mne a mnohým ďalším niekto povie, že možno nie sme vítaní," uviedol Farah. Informovala o tom agentúra AP.