Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

IAAF si volilo vedenie, Korčoka potešilo zvolenie Bubku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Neprešli však všetky návrhy, ktoré podporilo Slovensko.

Dauha 28. septembra (TASR) - Ešte pred zápoleniami na Kalifovom štadióne sa atletické majstrovstvá sveta začali na diplomatickom poli. Slovensko na 52. kongrese Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) v katarskej Dauhe zastupoval prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok a zúčastnili sa na ňom aj generálny sekretár Vladimír Gubrický s medzinárodnou sekretárkou a členkou rady Európskej atletiky Annou Kirnovou.

Volebný kongres sa koná každé štyri roky. "Bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme navolili správnych ľudí do svetovej rady, kde ich je 27. Je tam prezident, ktorý kandidoval iba jeden - Sebastian Coe. Dostal 203 hlasov, čiže od každej krajiny, ktorá sa zúčastnila na hlasovaní, čo je výnimočný úspech. Prvýkrát v histórii sa viceprezidentkou stala žena, to je taká novinka, pre nás je dobré, že Sergej Bubka obhájil post a pravdepodobne bude prvým viceprezidentom. S ním máme naozaj veľmi dobré vzťahy. Následne sa volili trinásti kandidáti do svetovej rady, som veľmi spokojný, dostali sa tam zástupcovia krajín, kde je silná atletika, môžu svojimi skúsenosťami a zázemím potiahnuť svetovú atletiku dopredu. Zvyšní sa nevolili a sú nimi šéfovia kontinentálnych organizácií. Týchto 27 ľudí bude nasledujúce štyri roky viesť svetovú atletiku," povedal Korčok pre TASR.

Na snímke prvý viceprezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a legenda v skoku o žrdi Ukrajinec Sergej Bubka.
Foto: TASR/Dano Veselský


Neprešli však všetky návrhy, ktoré podporilo Slovensko. "Preberali sa zmeny stanov, prvýkrát som zaznamenal živšiu diskusiu, vnímal som, že je tam mnoho krajín, mnoho názorov a nie vo všetkom je zhoda. Neprešiel pre nás celkom jednoznačný návrh, aby komisia športovcov, bez ohľadu na to, z akej krajiny bude jej zástupca, mohla byť súčasťou exekutívy napriek pravidlu, že v nej nemôžu byť dvaja ľudia z jednej krajiny. Muselo to prejsť dvojtretinovou väčšinou."

Brit Coe je na čele riadiacej organizácie od roku 2015 a jeho prvé funkčné obdobie sa nieslo v znamení stabilizácie. Do budúcnosti sa už IAAF vybrala s novým názvom: "Premenovala sa na Svetovú atletiku - World Athletics. Sľubuje si od toho, že to bude zrozumiteľnejšie, jednoduchšie, ľahšie sa to bude komunikovať. Pre formálne záležitosti zostáva pôvodný názov, čo sa týka právnych otázok najmä v Monaku. Viedla sa diskusia, ako sa bude atletika vyvíjať do budúcnosti. Má celkom dobré finančné rezervy, ktoré postupne vyčerpáva. Uplynulé štyri roky sa atletika stabilizovala a teraz by mal nastať rozvoj. Samozrejme, počas stabilizácie sa veľa finančných prostriedkov z rezervy minulo, čo je naozaj zlý signál. Stratili sme mnoho partnerov, prichádzajú noví partneri, ale zďaleka nie toľko, aby bol rozpočet vyrovnaný."

Prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok, archívna snímka.
Foto: TASR/Michal Svítok


Výsledok pôsobenia minulej garnitúry Senegalčana Laminea Diacka (1999 až 2015) bolo aj pridelenie tohtoročného svetového šampionátu do Kataru: "Osobne som od začiatku presvedčený, že toto nebol dobrý nápad. Treba však povedať, že ide o rozhodnutie, ktoré padlo ešte za predchádzajúceho vedenia IAAF. Veľmi si prajem, aby tu boli dobré výsledky, ale nie je to krajina, ktorá má športovú históriu, ktorá by žila športom. Nemá klimatické podmienky pre vytrvalcov ani divácku kulisu. Toto všetko vnímam ako negatíva, to, že sú tu finančné zdroje, je vidieť v rámci celého športu."

Korčok je bývalý chodec a už v noci zo soboty na nedeľu čakala na súčasných slovenských reprezentantov chôdza na 50 kilometrov. Z piatka na sobotu sa maratón žien uskutočnil podľa plánu: "Je to naozaj horšie, ako si človek vie predstaviť. Už som bol viackrát behať a vlhkosť je obrovská. Bol som vo štvrtok večer trénovať aj s Matejom Tóthom a Máriou Katerinkou Czakovou a teplota v nočných hodinách bola 33 stupňov, vlhkosť vzduchu 75 percent a pocitová teplota 44 stupňov. Človek je úplne mokrý, pre vytrvalcov je to veľmi náročné. Už samotná vzdialenosť vzbudzuje rešpekt a podmienky to ešte výrazne zhoršujú."