Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Atlétmi roka 2015 sa stali Eaton a Dibabová

Americký desaťbojár Ashton Eaton Foto: TASR/AP

V širšom výbere kandidátov bol aj majster sveta v chôdzi Slovák Matej Tóth.

Monaco 26. novembra (TASR) - Najlepším atlétom roka 2015 sa stal americký desaťbojár Ashton Eaton, ktorý uspel v konkurencii šprintéra Jamajčana Usaina Bolta a ďalšieho Američana trojskokana Christiana Taylora. Najlepšou atlétkou sveta sa stala etiópska bežkyňa Genzebe Dibabová. Informovala agentúra Reuters.

Trojice finalistov určila skupina desiatich medzinárodných expertov a spomedzi nich vyhlásila Medzinárodná atletická federácia (IAAF) meno víťaza. V širšom výbere kandidátov bol aj majster sveta v chôdzi Slovák Matej Tóth.

Dvadsaťsedemročný Eaton na svetovom šampionáte v Šanghaji rovnako obhájil zlatú medailu z MS 2013 a so ziskom 9045 vytvoril nový svetový rekord. Dibabová v júli prekonala svetový rekord na 1500 m časom 3:50,07 minúty.

"Som vďačný za ocenenie, je to odmena za roky tvrdej práce. To je výsledok. Usain a Christian sú najlepšími atlétmi sveta, som šťastný, že som bol vôbec v ich spoločnosti," povedal Eaton.

"Je to česť prevziať túto cenu od IAAF. Je skvelý pocit byť najlepšou atlétkou sveta. Minulý rok som bola tiež finalistkou a cena mi ušla, som teraz veľmi pyšná," uviedla Dibabová.