Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Štefanec: Misia EP ešte do konca roka preverí agrodotácie na Slovensku

Na archívnej snímke Ivan Štefanec Foto: TASR Michal Svítok

Cieľom misie bude zmapovať prípady porušovania pravidiel pri prerozdeľovaní európskych financií, a to najmä v poľnohospodárstve.

Brusel 21. júna (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu (CONT) vo štvrtok schválil vyslanie novej kontrolnej misie na Slovensko. Poslanec Ivan Štefanec (KDH) pre TASR uviedol, že misia by sa mala uskutočniť ešte do konca roka 2018. 

Jej cieľom bude zmapovať prípady porušovania pravidiel pri prerozdeľovaní európskych financií, a to najmä v poľnohospodárstve. Misiu Európskeho parlamentu povedie predsedníčka výboru CONT Ingeborg Grässleová, ktorá už Slovensko navštívila v marci v rámci monitorovacej misie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente Ivan Štefanec upozornil, že ide o priamu reakciu na sťažnosti slovenských farmárov, ktoré predostreli aj priamo na pôde Európskeho parlamentu (EP).

Štefanec pripomenul, že ihneď po vražde Kuciaka a Kušnírovej začal Európsky parlament konať. Zriadená bola šesťčlenná monitorovacia misia, podozreniami zo zneužívania eurofondov sa začal zaoberať nový Výbor pre vyšetrovanie finančných podvodov (TAXE3) a poslanci v pléne schválili osobitnú správu o celej situácii.

"Vďaka zisteniam kolegov Jána Kuciaka, ktorí pokračujú v jeho práci, sa podarilo odkryť podvodné schémy neoprávneného poberania agrodotácií, kde na úkor skutočných poľnohospodárov profitujú rôzne podozrivé firmy. Žiaľ, deje sa to zrejme aj s požehnaním alebo za nezáujmu slovenských štátnych orgánov," opísal situáciu Štefanec.

Dodal, že delegácia slovenských farmárov, ktorí na jeho pozvanie prišli v máji do EP, osobne informovala o svojich problémoch Grässleovú. "Chcem oceniť jej záujem a aktívny prístup. Od misie očakávam konkrétne zistenia a tiež návrhy legislatívnych úprav, ktoré je potrebné urobiť, aby sme v dotačnej politike nastolili spravodlivosť," povedal Štefanec.

Výbor CONT vo štvrtok počas svojej schôdze diskutoval s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry SR Jurajom Kožuchom. Témou bolo využívanie fondov EÚ v slovenskej poľnohospodárskej politike.

Spravodajca TASR Jaromír Novak