Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

FOTO: Slováci opäť vyšli do ulíc, žiadajú slušnejšie Slovensko

Na snímke Zhromaždenie organizované iniciatívou Za slušné Slovensko 16. novembra 2018 na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Pozrite sa s nami, ako prebiehal v piatok večer v slovenských mestách.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Tisíce ľudí sa v piatok podvečer stretli na Námestí SNP v centre Bratislavy. Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa po desiaty raz konalo symbolicky v predvečer výročia Nežnej revolúcie. Dav opakovane skandoval heslá "hanba", "do basy", ale aj "my sme tu zadarmo", či "ďakujeme". Zhromaždenie trvalo zhruba dve hodiny, na pódiu sa vystriedali organizátori protestov, novinári, vedci, herci, umelci a ďalší.

"Chceme si uctiť a pripomenúť aj to, že v 89. roku tu stáli desiatky tisíc ľudí na námestí a bojovali za slobodu. Ten boj nekončí a ochrana občianskej spoločnosti, boj proti konšpiráciám, to je neustály zápas, ku ktorému chceme prispieť. To je cesta k slušnosti," uviedol jeden z organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko. Udalosti posledného týždňa ako útoky na novinárov, občiansku spoločnosť, obvinenia z pokusov o štátny prevrat a podozrenia z toho, že boli zneužité bezpečnostné zložky, sú podľa neho hlavným dôvodom, prečo opäť zorganizovali zhromaždenia. "Plánovali sme si pripomenúť 17. november, to bolo dlhodobo plánované. Ale potom to celé chytilo eskaláciu, keď bývalý premiér hovoril o tom, že má informácie, ktoré nemá odkiaľ mať. A rovnako, keď boli medializované informácie o tom, ako nás volala NAKA," doplnil.

V úvode protestu Karolína Farská a Juraj Šeliga uviedli, že organizátori protestov sú neustále označovaní za nepriateľov snažiacich sa o narušenie demokracie. "Skutočným nepriateľom je konšpirácia, korupcia, nenávisť a tí, čo ju šíria," povedal Šeliga.

Na pódium vystúpili aj členovia koordinačného výboru slovenských vysokých škôl z novembra 1989. Zhromaždeniu sa prihovorili Filip Vagač a Zuzana Mistríková. "Mladí ľudia, ktorí stoja aj za dnešným zhromaždením, žiadajú elementárnu slušnosť a zodpovednosť pri spravovaní veci verejných. Žiadajú slušné Slovensko," uviedla Mistríková. Vagač rovnako vyjadril podporu organizátorom a doplnil, že sa nenechajú zastrašiť. S prejavmi vystúpili aj ďalší účastníci protestov z novembra 1989 ako Peter Zajac, Fedor Gál a Martin Bútora.

Podporu protestom a nespokojnosť s vývojom udalostí na Slovensku vyjadrili počas zhromaždenia aj herci zo Slovenského národného divadla a divadla Astorka. S príhovormi vystúpila Táňa Pauhofová a Richard Stanke.

Na pódium sa postavili aj novinári. Verejnosti sa prihovorila česká kolegyňa zavraždeného Jána Kuciaka Pavla Holcová. Uviedla, že rok 2018 bol pre ňu a pre mnohých ďalších novinárov najťažším v živote. "To, čo sme si prežili na konci februára, bol dotyk absolútneho zla. Bola to akási kumulácia našej novinárskej absolútnej bezmocnosti," uviedla. Stala sa podľa nej tragédia a novinári mali pocit, že píšu zbytočne. Poďakovala sa verejnosti za to, že chodili na protesty. Ich účasť podľa nej pomohla k tomu, aby novinári pokračovali v písaní o kauzách, o ktorých písal zavraždený Ján Kuciak, a aby jeho prácu dokončili. "Mnohí z nás to chceli vzdať. Hovorili sme si, že si nájdeme novú bezpečnejšiu prácu, ale to, že ste prišli, pomohlo," doplnila.

Zhromaždenie svojím slovom podporili aj Zuzana Števulová, Fedor Gál, Martin Strižinec, Kristína Farkašová, či vedec Peter Celec. Na záver zaznela štátna hymna. Udalosť prebiehala pokojne, na poriadok dohliadali policajti.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave





Bratislavské zhromaždenie Za slušné Slovensko malo pokojný priebeh



Verejné zhromaždenie Za slušné Slovensko malo v Bratislave pokojný priebeh. Policajti nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku ani nemuseli vykonať žiaden služobný zákrok.

Verejné zhromaždenie si vyžiadalo iba avizované obmedzenia v osobnej a mestskej hromadnej doprave. Premávka je v súčasnosti už plne prejazdná a bez obmedzení.

TASR informovala Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Zhromaždenie v Košiciach





Na zhromaždenie Za slušné Slovensko v Košiciach prišlo asi tisíc ľudí



Odhadom tisíc ľudí sa zišlo v piatok večer na zhromaždení Za slušné Slovensko na Hlavnej ulici v Košiciach. Podujatie prebehlo pokojne a bez incidentov. Podľa spoluorganizátora Jána Gálika bolo hlavným cieľom uctiť si tých, ktorí v roku 1989 bojovali za demokraciu. Podujatie sa začalo minútou ticha venovanej zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej.

Ako Gálik povedal, ďalšie zo série zhromaždení sa rozhodli zorganizovať v predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu, aby si pripomenuli pád komunizmu a ľudí, ktorí v tom čase vyšli do ulíc a žiadali lepšiu krajinu. „Rozhodli sme sa usporiadať toto zhromaždenie, aby sme si pripomenuli odvahu týchto ľudí, ktorí sa postavili vtedajšiemu režimu, aby sme zdôraznili, že aj dnes je veľmi dôležité zaujímať sa o tom, v akom stave je naša demokracia, kontrolovať našich politikov a snažiť sa o slušnú krajinu,“ povedal s tým, že zhromaždenie bolo plánované dlhšie.

Na zhromaždení vystúpili viacerí umelci aj rečníci. Medzi nimi boli i vtedajší členovia Občianskeho fóra (OF) či koordinačného centra Verejnosť proti násiliu (VPN). Svojimi prejavmi poukazovali na prieniky medzi udalosťami spred 17. novembra 1989 a súčasnosťou.

„Stretávame sa na rovnakom mieste ako pred 29 rokmi, kedy prebiehali stretnutia Košičanov, na ktorých sa ľudia vyznávali zo svojich dlhoročných tráum, očakávaní a nádejí. Stretávame sa, aby sme si pripomenuli aj tragickú udalosť z februára 2018. Je to také smutné torzo toho, kam sa spoločnosť dostala. Aj keď sa nedá poprieť to, že Slovensko je dnes úspešnou a dá sa povedať aj šťastnou krajinou, ak sa porovnávame so zvyškom sveta, neznamená to, aby sme boli ľahostajní k traumám, ktoré sa tu dejú a ktoré sa nesmú opakovať,“ povedal pre TASR jeden z rečníkov a spoluzakladateľ Občianskeho fóra v Košiciach Daniel Liška.

V príhovoroch odznelo aj to, že organizátori protestov sú atakovaní zo strany vládnucich politikov a vystavení šikanovaniu zo strany NAKA, ktorá ich začala predvolávať pre anonymné trestné oznámenie zo štátneho prevratu a platenia zo zahraničia, na čo dav reagoval skandovaním hesla „Sme tu zadarmo“.

Starší členovi OF, VPN a študentského hnutia v závere zhromaždenia symbolicky odovzdali mladým ľuďom na pódiu štafetu odkazu nežnej revolúcie. Zhromaždenie ukončila slovenská hymna.