Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

V Banskobystriskom kraji vyhrala Čaputová v každom obvode

Na snímke víťazka 2. kola prezidentských volieb podľa predbežných neoficálnych výsledkov Zuzana Čaputová Foto: TASR

Nová hlava štátu sa ujme funkcie 15. júna, nahradí v nej doterajšieho prezidenta SR Andreja Kisku.

Banská Bystrica 31. marca (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), rozdelenom do siedmich územných obvodov, vyhrala v druhom kole sobotňajších prezidentských volieb Zuzana Čaputová (55,51 percenta). Druhý bol Maroš Šefčovič (44,48 percenta). Volebná účasť dosiahla 38,18 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Najvyššiu účasť voličov zaznamenali v obvodoch Banská Bystrica, kde bola 48,09 percenta, Zvolen (43,20 percenta) a Žiar nad Hronom (41,95 percenta). Najnižšia bola v obvode Rimavská Sobota (27,02 percenta).

Vo všetkých siedmich územných obvodoch BBSK vyhrala Čaputová a druhý bol Šefčovič. Víťazná kandidátka dostala najvyšší podiel voličských hlasov v obvode Banská Bystrica, kde získala 61,92 percenta. Najtesnejší rozdiel bol v obvode Brezno, kde jej voliči odovzdali 51,22 percenta hlasov.

V druhom kole prezidentských volieb mohlo voliť viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Nová hlava štátu sa ujme funkcie 15. júna, nahradí v nej doterajšieho prezidenta SR Andreja Kisku.