Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

ONLINE: Čaputová poďakovala aj tým, ktorí ju nevolili

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Teraz.sk prinieslo ONLINE článok z prvého dňa po voľbách novej hlavy štátu.

Bratislava 31. marca (Teraz.sk) - Prvou slovenskou prezidentkou sa stane Zuzana Čaputová, ktorá získala v druhom kole prezidentských volieb viac ako milión hlasov voličov, čo predstavuje 58,37 percenta hlasov.
Jej protikandidát Maroš Šefčovič získal viac ako sedemstotisíc alebo 41,62 percenta hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Volebná účasť na úrovni necelých 42 percent bola nižšia ako s prvom volebnom kole.

ONLINE.

15:26
Náš ONLINE sa končí. Ďakujeme, že ste s nami sledovali prvý deň po voľbách prezidenta Slovenskej republiky.

Redakcia Teraz.sk

15:25
Zuzana Čaputová na sociálnej sieti ešte raz zopakovala prostredníctvom statusu svoj prejav, ktorý povedala aj krátko po zverejnení výsledkov volieb, keď bolo jasné, že zvíťazí.



15:10
Minister financií a podpredseda strany Smer-SD Peter Kažimír nesúhlasí s vyhlásením Smeru-SD, že vyšiel z prezidentských volieb posilnený. Uviedol to v reakcii na vyhlásenie tlačového odboru strany k výsledkom prezidentských volieb.
"Ako by mohla byť najsilnejšia politická strana v krajine posilnená volebným procesom, v ktorom aby neuškodila vlastnému kandidátovi, nemohla sa k nemu ani naplno prihlásiť. Jediným posilneným je Maroš Šefčovič, ktorý v osobnej voľbe získal podporu trištvrte milióna voličov zo všetkých kútov Slovenska," myslí si Kažimír.

15:05
Zuzana Čaputová vyhrala v sobotňajšom (30. 3.) druhom kole prezidentských volieb vo všetkých 17 mestských častiach hlavného mesta. Vo viacerých z nich získala viac ako 80 percent hlasov, naopak, jej protikandidát Maroš Šefčovič zostal s výnimkou jednej mestskej časti v Bratislave pod hranicou 30 percent. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré sú zverejnené na webe Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

14:58
Poslanci Národnej rady (NR) SR pogratulovali Zuzane Čaputovej k výsledku v prezidentských voľbách. Viacerí sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút dvanásť zhodli, že od nej čakajú naplnenie jej sľubov.

14:42
Maroš Šefčovič nebol pre voličov v predvolebnej kampani jasne čitateľný. Slováci ho vnímali ako kandidáta strany Smer-SD, preto sa zároveň mohol opierať o hlasy najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Pre TASR to uviedol šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

14:35
Víťazstvo Zuzany Čaputovej je z hľadiska strednej Európy veľmi dôležitým signálom pre západnú Európu. Takto vníma výsledky sobotných (30. 3.) prezidentských volieb na Slovensku sociológ Michal Vašečka. Pomôcť to môže aj samotnému Slovensku a jeho imidžu vo svete.

14:25
Prezidentky Litvy a Estónska blahoželali v nedeľu Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách v SR.

13:55
Zuzana Čaputová ako oficiálna víťazka prezidentských volieb by mala so stranou Smer-SD komunikovať aktívne a hľadať slovník, ktorý napätie zmenší. Na otázku moderátora, ako na to, jej to v relácii televízie Markíza Na telo poradil neúspešný kandidát na hlavu štátu Maroš Šefčovič.
"Zároveň treba klásť dôraz na silný sociálny rozmer. Volil by som teda slovník, ktorý by ľudí spájal. Ale bude pre ňu dôležité komunikovať nielen so Smerom-SD, ale so všetkými predstaviteľmi strán," odporúča Šefčovič.

13:51
Keď rátame okresy, najviac sa Zuzane Čaputovej darilo v Dunajskej Strede.



13:47
Prvé vyjadrenie sa Zuzany Čaputovej prostredníctvom sociálnej siete, odkedy bolo jasné, že sa stane novou prezidentkou.



13:41
Gratulácia Ľubomíra Galka.



13:37
Ondrej Dostál hodnotí výsledok volieb v porovnaní s hlasovaním parlamentu o Istanbulskom dohovore.



13:33
Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželal v nedeľu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

13:31
Slovensko sa po víťazstve Zuzany Čaputovej v sobotňajších prezidentských voľbách stane po jej inaugurácii v júni ôsmou krajinou Európskej únie, ktorá má na čele ženu, informovala agentúra AFP.

13:24
Jozef Mihál gratuluje budúcej prezidentke ale obdivuje najmä Roberta Mistríka.



13:23
Víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová lepšie čítala slovenskú spoločnosť a jej požiadavky. Tiež na ňu vhodnejšie počas kampane reagovala. Pre TASR to povedala politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

13:17
Vyjadrenie polície k priebehu volieb.



13:15
Kandidáti boli len dvaja, počítanie išlo teda pomerne rýchlo.




13:13
Oficiálne potvrdenie výsledkov prezidentských volieb.



13:11
"Na základe takéhoto výsledku volieb, sčítania hlasov aj štátna komisia skonštatovala svojím uznesením, že za prezidentku SR bola zvolená pani Zuzana Čaputová," vyhlásil predseda komisie Eduard Bárány, ktorý zagratuloval víťazke volieb. Poďakoval zároveň všetkým ďalším kandidátom, ktorí sa zúčastnili na voľbách, a tiež tým, ktorí sa podieľali na ich organizácii.

12:59
Priebeh volieb hodnotí polícia ako pokojný. "K narušeniu verejného poriadku neprišlo," zhodnotil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka na nedeľnej tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

12:53
Prezidentské voľby boli pokojné, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány ich charakterizoval ako voľby bez organizačno-technických zaujímavostí. Komisia prijala počas volebného dňa desiatky podnetov, ktoré neboli závažného charakteru.

12:52
Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 54,66 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 35,33 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.



12:45
Zvolenie Zuzany Čaputovej je akýmsi vyvrcholením vzbury občianskej spoločnosti, ktorú krajina už rok sleduje a práve ona vyjadruje snahu o zmenu v spoločnosti. Podľa politológa Samuela Abraháma teda jej víťazstvo v sobotných (30. 3.) prezidentských voľbách nie je náhoda, ale trend, ktorý posúva Slovensko už rok dopredu.

12:39
Oficiálne vyhlásenie výsledkov volieb.

Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb v Bratislave 31. marca 2019. Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na snímke zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb v Bratislave 31. marca 2019. Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na snímke vpredu zľava zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný predsedníčkou Ústavného súdu SR Eduard Bárány, predseda Štatistického úradu SR a predseda odborného sumarizačného útvaru Alexander Ballek a viceprezident Policajného zboru MV SR - Prezídium Policajného zboru Róbert Bozalka počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb v Bratislave 31. marca 2019. Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


12:36
Zuzana Čaputová - "Určite by som išla rada na dovolenku"



12:34
Účasť na voľbách je vždy prejavom vyspelosti krajiny. Výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích preto považuje historicky najnižšiu účasť v sobotných (30. 3.) prezidentských voľbách za negatívny jav. Skonštatoval to pre TASR.
"Môj názor je, že pravdepodobne práve voliči Štefana Harabina a Mariana Kotlebu do veľkej miery nešli voliť. Časť týchto voličov sa podarilo získať Marošovi Šefčovičovi. Tým sa účasť na voľbách výrazne znížila," uviedol.

12:31
Strana Spolu, ktorá tvorí koalíciu s Progresívnym Slovenskom, blahoželá Zuzane Čaputovej.



12:26
Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb v Nitrianskom kraji dosiahla podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu SR 37,44 percenta hlasov. Celkovo voliči odovzdali 209.151 platných hlasov. Zuzana Čaputová získala 58,07 percenta platných odovzdaných hlasov a Maroš Šefčovič 41,93 percenta hlasov. Čaputová tak v Nitrianskom kraji získala o 33.747 hlasov viac ako jej súper.

12:20
Oficiálna víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová bude rada, ak sa za antikampaňou, ktorej čelila aj zo strany Smeru-SD, urobí hrubá čiara. Povedala to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

12:18
Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú. V reakcii na výsledky prezidentských volieb to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Zároveň informoval, že je pripravený v pondelok (1. 4.) prevziať zápisnicu o výsledku volieb.

12:08
Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

12:06
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), rozdelenom do siedmich územných obvodov, vyhrala v druhom kole sobotňajších prezidentských volieb Zuzana Čaputová (55,51 percenta). Druhý bol Maroš Šefčovič (44,48 percenta). Volebná účasť dosiahla 38,18 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

12:04
Vyjadrenie k víťazstvu Zuzany Čaputovej pridal aj poslanec za OĽaNO-NOVA Eduard Heger.



12:02
Sobotňajšie prezidentské voľby na Slovensku vyhrala kandidátka opozičných liberálnych strán Zuzana Čaputová, ktorá sa snaží sledovať líniu vízie "Spojených štátov európskych" amerického finančníka Georgea Sorosa, reagoval v nedeľu na výsledky volieb maďarský provládny server Origo.hu.

12:00



11:52
Príprava Zuzany Čaputovej pred diskusiou v TA3.

Na snímke víťazka 2. kola prezidentských volieb podľa predbežných neoficálnych výsledkov Zuzana Čaputová v starostlivosti maskérky pred reláciou V Politike v televízii TA3 v Bratislave 31. marca 2019.
Foto: TASR - Martin Baumann


11:51
Kľúčovou správou prezidentských volieb, ktorá ide do sveta, je, že Slovenská republika je proeurópska krajina. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal neúspešný kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič.

11.40
Zuzana Čaputová v diskusii na TA3.

Na snímke víťazka 2. kola prezidentských volieb podľa predbežných neoficálnych výsledkov Zuzana Čaputová a moderátor Noro Dolinský počas relácie V Politike v televízii TA3 v Bratislave 31. marca 2019.
Foto: TASR - Martin Baumann


11:38
Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky zablahoželali aj českí predstavitelia.Zablahoželal jej premiér Andrej Babiš aj hovorca prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček.

11:35
Prezident Andrej Kiska poďakoval občanom za podporu a dôveru. Reagoval tak na prieskum agentúry AKO pre televíziu TA3 o dôveryhodnosti politikov. Doplnil, že podporu zo strany občanov cíti počas celého svojho mandátu.



11:11
Bývalý predseda KDH Ján Figeľ tiež gratuluje novej prezidentke.



11:10
Gratulácia od Európskych liberálnych demokratov.



11:09
Prvej prezidentke gratuluje prvá županka.



11:07
Strana Smer-SD, ktorá v druhom kole volieb podporovala Maroša Šefčoviča, zagratulovala novej prezidentke a poďakovala svojmu kandidátovi.



11:05
Gratulácia Juraja Blanára obom prezidentským kandidátom.



11:04
Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrým odkazom nielen pre krajinu a jej občanov, ale aj smerom do zahraničia. Tak vníma zatiaľ neoficiálne výsledky sobotných (30. 3.) prezidentských volieb na Slovensku politologička Darina Malová.

11:03
Slovensko zvíťazilo už v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami, keď sa na prvých dvoch miestach umiestnili kandidáti s jasnou euroatlantickou orientáciou a výbavou na ochranu hodnôt demokracie. V reakcii na voľbu hlavy štátu to uviedol líder Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý gratuluje Zuzane Čaputovej k víťazstvu.

11:02
V Trnavskom kraji porazila Zuzana Čaputová súpera Maroša Šefčoviča o 58 828 hlasov. Získala ich od voličov celkovo 123 198, čo predstavuje 65,68-percentný podiel. Šefčovičovi odovzdalo svoje hlasy 64 370 voličov, čo je 34,31 percenta. V kraji bolo vo voličských zoznamoch zapísaných 467 840 oprávnených voličov. Účasť dosiahla 40,79 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

11:01
O výsledkoch prezidentských volieb na Slovensku informovali v nedeľu aj médiá v Rakúsku a Nemecku. Podľa rakúskej agentúry APA sa víťazstvo Zuzany Čaputovej síce všeobecne očakávalo, napriek tomu je pokladané za "senzáciu". Do značnej miery konzervatívne a kresťansky orientovaná krajina bude mať po prvý raz vo svojich dejinách na poste hlavy štátu ženu, čo sa ešte pred niekoľkými mesiacmi zdalo nemožné, komentuje APA.

10:59
Víťazstvo prvej slovenskej prezidentky - ženy si všimli aj miestne médiá na amerických Havajských ostrovoch.
Televízna stanica KITV Island News zverejnila článok denníka Financial Times s titulkom "Zuzana Čaputová vynesená k moci znechutením z vraždy novinára a jeho snúbenice".

10:58
Renomovaný americký denník The New York Times zverejnil v sobotu večer hneď päť článkov o výsledku prezidentských volieb na Slovensku.

Krátko po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania denník publikoval správu agentúry Associated Press s titulkom "Liberálny nováčik Čaputová bola zvolená za prvú slovenskú prezidentku". Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku.

10:57
Protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová zvíťazila v prezidentských voľbách na Slovensku, čím sa stala prvou ženskou hlavou štátu, napísala na svojom webovom portáli stanica BBC v reakcii na výsledok prezidentských volieb na Slovensku.

10:56
Po sčítaní takmer všetkých hlasov v druhom kole prezidentských volieb na Slovensku sa ukázalo, že hlasná kritička vlády a protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová sa stane prvou slovenskou prezidentkou, píše agentúra AFP vo svojom komentári k výsledku prezidentských volieb na Slovensku.

10:54
Nastúpiac na vlnu verejného hnevu nad korupciou, liberálna právnička Zuzana Čaputová vyhrala sobotňajšie prezidentské voľby na Slovensku, píše agentúra Reuters vo svojom komentári k výsledku druhého kola prezidentských volieb v krajine.

10:53
Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prináša nový štýl politiky, píše český spravodajský server iDNES.cz v reakcii na zatiaľ neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb na Slovensku.

10:43
To, že Zuzana Čaputová je žena, nebol faktor, ktorý ju k víťazstvu v prezidentských voľbách posunul. Na Slovensku bol dopyt po zmene a po takom kandidátovi, ktorý by bol iný, než je vládnuca politická elita. Pre TASR to uviedol politológ Pavol Baboš z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

10:41
Grafické zobrazenie pomeru rozdelenia hlasov podľa ich počtu.





10:40
Grafické zobrazenia propornčého rozdelenia hlasov medzi dvoch kandidátov.





10:35
K voľbám sa vyjadril aj Branislav Gröhling.


10:20
Víťazkou sobotňajšieho (30. 3.) druhého kola prezidentských volieb v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je Zuzana Čaputová so ziskom 50,96 percenta platných hlasov (123.803). Na druhom mieste skončil Maroš Šefčovič s 49,03 percenta platných hlasov (119.093). Volebná účasť v kraji dosiahla 44,38 percenta. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

10:04
Záchranári museli vo volebných miestnostiach zasahovať aj počas druhého kola prezidentských volieb. Operačné stredisko vyslalo posádky k ôsmim pacientom, trom členom volebných komisií a piatim voličom, ktorí mali zdravotné ťažkosti vo volebných miestnostiach.

10:03
Richard Raši pogratuloval víťazke ale aj porazenému.


10:01
Mimoparlamentné KDH gratuluje Zuzane Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky. Aj keď tvrdí, že ich svety sú v niečom rozdielne, vesmír majú spoločný.


9:52
Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách na Slovensku je z hľadiska medzinárodných trhov dobrou správou. Je však nutné povedať, že by ich nezneistil ani prípadný triumf Maroša Šefčoviča. Uviedol to hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda s tým, že kandidáti, ktorých víťazstvo by bolo pre trhy znepokojením, vypadli už v prvom kole. Išlo napríklad o Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu.

9:51
V Košickom samosprávnom kraji zvíťazila v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb Zuzana Čaputová so ziskom 58,42 percenta, čo predstavuje 125 606 platných hlasov. Marošovi Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 89 378 voličov. Viac hlasov ako jeho protikandidátka získal v okresoch Michalovce, Sobrance, Gelnica a Trebišov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

9:40
V troch z trinástich okresov Prešovského samosprávneho kraja zvíťazila v sobotných prezidentských voľbách Zuzana Čaputová. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

9:34
V druhom kole prezidentských volieb prišlo v sobotu (30. 3.) v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) k urnám 241.411 voličov. Odovzdali 241.371 obálok s 234.359 platnými hlasmi. Vyplýva to neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

9:20
Volebná účasť v sobotnom (30. 3.) druhom kole prezidentských volieb dosiahla v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 45,83 percenta. Po Bratislavskom samosprávnom kraji (54,66 percenta) bola druhá najvyššia na Slovensku. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov prezidentských volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

9:14
V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb (30. 3.) zaznamenali v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť. Voliť mohlo viac ako 10.000 väzňov. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

8:58
Jana Kiššová gratuluje Zuzane Čaputovej a pripomína zásluhy Roberta Mistríka.


8:57
V Košickom kraji prišlo v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb k volebným urnám 219 513 voličov. Odovzdali 219 493 obálok s 214 984 platnými hlasmi. Priemerná volebná účasť v Košickom kraji dosiahla 35,53 percenta, čo je najnižšia účasť spomedzi všetkých krajov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

8:39
Béla Bugár, ktorý získal v prvom kole prezidentských volieb 3,11 % hlasov, gratuluje Zuzane Čaputovej.


7:31
Medzi gratulantmi aj minister spravodlivosti.


7:29
Dosluhujúci prezident Andrej Kiska zablahoželal svojej nástupkyni aj na sociálnej sieti.


7:21
Veľa ľudí vkladá nádeje do novej prezidentky Zuzany Čaputovej, veľa ľudí však má aj pochybnosti. V reakcii na neoficiálne predbežné výsledky druhého kola voľby hlavy štátu to na sociálnej sieti uviedol líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý Čaputovej k zvoleniu gratuluje.



1:05
Po spočítaní takmer všetkých okrskových zápisníc zvíťazila v druhom kole prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Získala 58,37 percenta, v absolútnom vyjadrení je to 1.050.210 hlasov.

Spočítaných je aktuálne 99,46 percenta okrskových zápisníc. Účasť vo voľbách sa momentálne pohybuje na úrovni 41,81 percenta.

00:24
Zuzane Čaputovej prišiel zagratulovať prezident SR Andrej Kiska, ktorého 15. júna podľa neoficiálnych predbežných výsledkov vystrieda v paláci. Priniesol jej kyticu kvetov.



0:15
Hnutie OĽaNO gratuluje Slovensku k prvej prezidentke a Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby bola prezidentkou všetkých občanov SR bez ohľadu na politickú orientáciu. Uvádza sa to v stanovisku hnutia k výsledkom druhého kola prezidentských volieb.

"Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista ani 'chcelbyťkomunista'," uviedol predseda hnutia Igor Matovič, ktorý zagratuloval aj ľuďom "dychtiacim po lepšom Slovensku", za to že ubránili prezidentský palác a nedovolili ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia.

00:13
V druhom kole prezidentských volieb je už spočítaných viac ako 90 percent okrskových zápisníc. Účasť vo voľbách sa momentálne pohybuje na úrovni 41,57 percenta.

Zuzana Čaputová si drží náskok so ziskom 58,01 percenta, v absolútnom vyjadrení získala zatiaľ 940.609 hlasov. Maroš Šefčovič má 41,99 percenta alebo 680.579 hlasov.

Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po spočítaní 91,26 percenta okrskových zápisníc. Už takmer všetky okrsky sú sčítané v Žilinskom a Nitrianskom kraji, najmenej 80,81 percenta v Banskobystrickom kraji.


00:03
Zuzane Čaputovej zablahoželala na sociálnej sieti europoslankyňa Monika Beňová.


00:01
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) gratuluje víťazke prezidentských volieb Zuzane Čaputovej. "Verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska," uviedol vo svojom stanovisku predseda vlády.