Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

JESNÝ: Elektromobilita je šanca, aby bola SR technologickým lídrom

Relácia Ekonomika Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Do roku 2030 má každé tretie auto v EÚ jazdiť na takzvaný čistý pohon, čiže vodík, elektrinu alebo hybrid. Ako to ovplyvní výrobu áut na Slovensku?

Bratislava 11. januára (TABLET.TV) - Automobilky zatiaľ len pomaly presúvajú na Slovensku výrobu elektromobilov. Vyrábal ich VW a na ich produkciu sa chystá trnavský závod PSA Peugeot Citroen. „Všetky svetové automobilky, ak chcú ostať konkurencieschopné, sa budú musieť zamerať na segment elektromobilov. Urbánna mobilita sa nezaobíde bez čistých, najmä elektrických pohonov. Elektromobily bude vyrábať aj Kia aj Jaguar Land Rover, no zatiaľ nepotvrdili, že by ich vyrábali na Slovensku,“ konštatoval Jesný.

Slovensko je automobilovou veľmocou najmä vďaka veľmi kvalitnej a prepojenej sieti subdodávateľov. To môže fungovať ako lákadlo aj pri výrobe elektromobilov. „Je nevyhnutné, aby pre ne bolo Slovensko stále také zaujímavé, aby sem posunuli aj výrobu elektrických áut. Na finálnu výrobu je dôležitá dodávateľská sieť, teda výrobcovia aspoň niektorých komponentov. Zatiaľ takýchto dodávateľov na Slovensku nie je veľa, no veľa ich nie je ani vo svete, pretože fenomén elektromobility je celkom nový. Sú tu výrobcovia batérií, či vyrábajú sa dokonca časti liniek pre výrobu elektrických pohonov,“ dodal Jesný.