Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Zálohujete dáta? Dnes máte svoj deň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudia sa delia na dve skupiny: na tých, čo už zálohujú a na tých, čo ešte o svoje dáta neprišli.

Bratislava 31. marca (TASR) - Na dôležitosť zálohovania dát v školách - učiteľmi aj žiakmi - upozornil šéfredaktor špecializovaného časopisu touchIT Ondrej Macko pri príležitosti Svetového dňa zálohovania (World Backup Day). Pripadá na dnes, 31. marca, ide o neoficiálny sviatok a do kalendára dní sa dostal vďaka iniciatíve niekoľkých zainteresovaných používateľov informačnej a sociálnej siete Reddit.

Keďže počítače a v ostatnom čase najmä tablety sa začínajú presadzovať ako pracovné prostriedky v školách, TASR sa obrátila na odborníka na IT práve z pohľadu potreby zálohovania súborov používaných v daných inštitúciách.

Ľudia sa delia na dve skupiny: na tých, čo už zálohujú a na tých, čo ešte o svoje dáta neprišli. Až fakt, že človek príde o dôležité dáta, akými sú napríklad fotografie, ho prinúti k tomu, aby začal zálohovať svoje dáta, vysvetlil Ondrej Macko.

"Z pohľadu vyučujúcich je najlepšie zálohovať údaje na školský server, ak také niečo majú. Z mojej praxe som školský server videl hlavne v prípade súkromných škôl, v ktorých je zálohovanie povinnosťou," uviedol. Veľmi jednoducho sa potom nadväzuje na činnosť učiteľa v prípade, ak zo školy pre rôzne príčiny odíde. "Pokiaľ server neexistuje, potom odporúčam zálohovať na externý disk, ktorý má učiteľ pripojený k svojmu počítaču," pokračoval šéfredaktor špecializovaného časopisu.

"V prípade učiteľov je výhodné zálohovať si svoje učebné podklady, ale osvedčilo sa archivovať aj výsledky písomných prác žiakov. Často aj ako skeny odovzdaných písomných prác, ľahšie sa potom dokumentujú prípadné nezrovnalosti alebo sťažnosti," vysvetlil.

"V prípade žiakov je vhodné archivovať si svoje poznámky a učebné podklady," pokračoval vo vysvetľovaní O. Macko. Často sa používa systém zálohovania týchto dát na USB kľúč. Macko zo svojej praxe tvrdí, že je ľahké USB kľúč stratiť, preto to nie je správny spôsob systematického zálohovania. "Je to skôr nástroj na prenos dát mimo internetu. Aj v tomto prípade preto odporúčame zálohu dát na bezplatné cloudové úložiská," konštatoval. "Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že o súkromie takto uložených dát sa netreba obávať. Ale 100 percentná istota to nie je. Nevýhodou je nevyhnutný prístup na internet, ak tieto dáta potrebujem," dodal šéfredaktor špecializovaného časopisu.

"Zálohovanie odporúčam pre učiteľov aj pre žiakov. Pre učiteľov prioritne na pripojený externý disk, pre žiakov na cloudové úložiská," sumarizoval O. Macko.

Buďte opatrní a 31. marca si zálohujte dôležité súbory. V práci pracovné, doma súkromné. Nie všetky žarty z nasledujúceho dňa - 1. apríla - môžu v konečnom dôsledku pre vás byť smiešne. To je jeden z hlavných odkazov Svetového dňa zálohovania, ktorý štvrtý rok upozorňuje na potrebu zálohovania súborov. V súvislosti so Svetovým dňom zálohovania webová stránka tohto dňa pripomenula štatistiku: 30 percent ľudí nikdy nezálohovalo svoje súbory, každú minútu človek príde o telefón (buď mu ho ukradnú, alebo ho stratí), každý mesiac je vírusmi infikovaný každý desiaty počítač.