Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Waymo chce už čoskoro spustiť taxislužbu s autonómnymi vozidlami

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Zatiaľ však majú problémy s odbočovaním doľava.

San Francisco, USA 9. októbra (TABLET.TV) – Waymo, firma ktorú založil internetový gigant Google, je pred spustením taxislužby s vlastnými samostatne jazdiacimi autami, ktoré by mohli konkurovať službám Uber a Lyft. Zatiaľ však majú problémy s odbočovaním doľava. Softvér v automobiloch vykazuje určité problémy bezpečnosti, najmä ak na semaforoch nesvieti zelená šípka pre odbočenie doľava, povedal informovaný zdroj. Spoločnosť Waymo tak musí najskôr opraviť túto chybu.

Svoje autonómne vozidlá značky Chrysler testuje v Arizone. Vozidlá sú plne samostatné a nevyžadujú priamu účasť vodiča za volantom. Monitorujú ich na diaľku z centrály.

Firma nedávno informovala o tom, ako používa simulácie, aby rýchlo naučila svoje autá, ako riešiť zložité križovatky. Autonómnym vozidlám implantuje dáta zo skutočných jázd.

Pilotný projekt v Arizone by mohol pomôcť spoločnosti Waymo najazdiť viac kilometrov na ceste, čo by firme pomohlo udržať si vedúce postavenie medzi autonómnymi autami aj s ohľadom na konkurenciu Uber a Lyft. Spoločnosť Alphabet, ktorá je materskou firmou Google, je síce investorom aj v spoločnosti Uber, ale zároveň Waymo americkú taxislužbu zažaloval a žiada nahradiť škodu vo výške takmer 2 miliardy dolárov v súvislosti s krádežou obchodných tajomstiev.

Právnici z firmy Waymo tvrdia, že Anthony Levandowski, ktorý bol vedúcim projektu autodiagnistiky, nelegálne stiahol viac ako 14 000 súborov tesne predtým, ako odišiel zo spoločnosti Google. Potom založil vlastný start-up Otto, ktorý neskôr predal spoločnosti Uber za 680 miliónov dolárov.