Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Vojvodkyňu z Yorku zaujal charitatívny výskum slovenského vedca

Sarah Fergusonová Foto: TASR/AP

Maroš Servátka sprevádzal Sarah Fergusonovú po laboratóriu experimentálnej ekonómie v austrálskom Sydney, ktoré sám založil. Slovák skúmal prokrastináciu pri dobrovoľnom prispievaní na charitu.

Bratislava 19. apríla (TASR) – O charitatívny výskum slovenského vedca Maroša Servátku prejavila záujem vojvodkyňa z Yorku Sarah Ferguson pri návšteve Macquarie School of Managment (MGSM) v austrálskom Sydney. Vojvodkyňu vedec sprevádzal po laboratóriu experimentálnej ekonómie, ktoré sám založil. Servátka skúmal prokrastináciu pri dobrovoľnom prispievaní na charitu.

“Tak, ako ľudia často odkladajú neobľúbené povinnosti a úlohy, odkladajú aj prispievanie na charitatívne účely. Zaneprázdnenosť potenciálnych prispievateľov v momente, keď ich charitatívne organizácie oslovia, má značný vplyv na to, či nakoniec na danú dobročinnú akciu prispejú alebo nie,” uviedol pre TASR Servátka. Transakčné náklady a čas, ktorý musia ľudia stráviť vypisovaním šekov, alebo vykonávaním bankových prevodov sú podľa Servátku ďalšími dôležitými faktormi. “Keď raz vykonanie príspevku odložia, často tak urobia aj neskôr znova a znova, až naň úplne zabudnú,” dodal Servátka.

Výsledky výskumu zaujali vojvodkyňu, ktorá je známa svojou charitatívnou činnosťou. Na pôde MGSM predniesla prednášku a promovala program Women in MBA, ktorý sa snaží pomôcť ženám získať titul MBA a podporiť tak ich profesionálnu kariéru a osobný rast. Ženy a vzdelanie sú tiež hlavnou náplňou nadácie Deti v kríze, ktorú vojvodkyňa z Yorku založila a ktorej sa plne venuje. Nadácia pomáha deťom v krajinách ako Libéria, Sierra Leone a Afganistan.