Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci sú bližšie k pochopeniu srdcových arytmií, pomohli aj Slováci

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Výskum britsko-slovenského tímu uľahčí hľadanie liečiv a liečebných postupov.

Bratislava 11. decembra TASR – Vedci sú bližšie k pochopeniu srdcových arytmií. Medzinárodnému tímu zloženému z vedcov Slovenskej akadémie vied (SAV) a britskej univerzity v Cardiffe sa podarilo určiť štruktúru počiatočného úseku ľudskej bielkoviny, ryanodínového receptora, ktorého poruchy vyvolávajú nebezpečné srdcové ochorenia.

"Predstavte si, že mladý zdravý muž sa kúpe v mori, keď sa zdvihnú vlny, on sa zľakne, príde mu zle a utopí sa. Po nájdení jeho tela sa však zistí, že mu nič nechýbalo. Len v jednej ľudskej bielkovine, ryanodínovom receptore, ktorý sa skladá z približne 5000 aminokyselín, bola jedna nesprávna, a preto musel zomrieť. Nám sa podarilo určiť štruktúru počiatočného úseku tejto bielkoviny," vysvetlila dnes na tlačovej konferencii Alexandra Zahradníková zo SAV, ktorá sa podieľala na výskume.



Zahradníková konštatovala, že ak sa podarilo určiť štruktúru počiatočnej časti ryanodínového receptora, umožňuje to vyhodnotiť štruktúrne zmeny v prípade, keď je počiatočná časť poškodená zmenami aminokyselín, ktoré spôsobujú arytmie.

Vladena Bauerová zo SAV, ktorá sa na výskume podieľala tiež, podotkla, že hoci ide "iba" o základný výskum, je veľmi dôležitý, pretože uľahčí hľadanie liečiv a liečebných postupov. "Ak poznáme štruktúru molekuly, vieme lepšie porozumieť, ako funguje. A keď pochopíme, ako funguje, tak sme polovične vyhrali, lebo budeme vedieť pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú. Štruktúra a funkcia sú dve strany tej istej mince," informovala.

Vedci na základnom výskume pracovali osem rokov. Zo slovenskej strany sa na ňom podieľali Ľubomír Borko, Vladena Bauerová, Eva Hostinová, Juraj Gašperík, Alexandra Zahradníková a Jozef Ševčík. Výskum bol financovaný z grantov Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), Vedeckej grantovej agentúry ministerstva školstva, SAV a z Birtish Hearth Foundation. Experimenty v laboratóriách boli financované z prostriedkov Európskej únie.