Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Vedci skúmajú riziká zoonóz v súvislosti so stratou biodiverzity

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR

Veľmi sa teším, že sme sa ocitli v tomto prestížnom projekte, pretože sa budeme v rámci neho môcť venovať súčasne všetkým trom našim silným stránkam, uviedol zodpovedný riešiteľ za centrum Klempa.

Bratislava 5. februára (TASR) - Vedci plánujú v rámci medzinárodného konzorcia v nasledujúcich štyroch rokoch skúmať riziká vzniku zoonóz v súvislosti so stratou biodiverzity. Slovensko je jednou zo štyroch krajín, kde bude priamo realizovaný aj terénny výskum. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

"Ochorenia prenášané zo zvierat na ľudí, známe ako zoonózy, predstavujú infekcie, s ktorými sa dnes bežne stretávame. K ich zvýšenému výskytu prispieva aj strata biodiverzity v dôsledku zásahov človeka do ekosystémov," priblížila hovorkyňa. Vedci podľa jej slov dúfajú, že ich zistenia prispejú k včasnej identifikácii zvýšeného rizika vznikajúcich zoonóz.

Ozrejmila, že plánujú podrobne posúdiť biodiverzitu v zalesnených oblastiach, ktoré boli vystavené rôznym druhom ľudských zásahov. "S týmto cieľom bude tím skúmať pôvodné lesy, ako aj degradované a znovu zalesnené oblasti v Guatemale, Kostarike, Slovinsku a na Slovensku," uviedla.

Výskumom sa zaoberá medzinárodné konzorcium v rámci projektu EÚ pod názvom "Vznik zoonóz naprieč degradovanými a obnovenými lesnými ekosystémami (ZOE)" na čele s Charité - Universitätsmedizin Berlin. Konzorcium zahŕňa sedem krajín Európy a štyri krajiny z Ameriky. Slovensko v projekte zastupuje Biomedicínske centrum SAV.

"Veľmi sa teším, že sme sa ocitli v tomto prestížnom projekte, pretože sa budeme v rámci neho môcť venovať súčasne všetkým trom našim silným stránkam, teda hlodavcami, komármi aj kliešťami prenášaným vírusom," dodal zodpovedný riešiteľ za centrum Boris Klempa.